Nyhetsarkiv 2013

Rapport fra Estlands veterandag 23.04.13

23. april 2013 feiret Estland Veterandagen for første gang, og hadde i den anledning invitert allierte og venner fra flere land. Også Norge ble invitert og en delegasjon på 4 personer tok turen over Østersjøen. Fra Veteranforbundet SIOPS reiste styremedlem Jøran Dahl. De øvrige var oberstløytnant Knut Bendiksen fra Forsvarets Veterantjeneste, Heidi J. Brudal, visepresident i NVIO samt Jon Erling Tenvik, president i NROF. Veteraninspektøren, Generalmajor Robert Mood, var dessverre forhindret fra å reise denne gangen.

Vi ankom Tallinn mandag den 22. og fikk da tid til å bli bedre kjent med hverandre. En spasertur gjennom gamlebyen var obligatorisk og her fikk vi også anledning til en hyggelig middag. Siden det var jazzfestival i byen, ble det også tid til en liten konsert med noen av byens unge og lovende musikere, før vi tok kvelden.

På selve Veterandagen kjørte vi sammen med delegasjonene fra Finland, Sverige, Storbritannia, Litauen og Latvia til gudstjeneste og seremonier i tettstedet Tori. Da bussen kommer frem til Tori kirke blir vi litt overrasket, da en flaggborg med lokale barn som flaggbærere venter oss. Inne i kirken er det fylt opp av veteraner, ministre, forsvarstopper, ambassadepersonell samt lokalbefolkning.

Språkutfordringer gjorde det litt vanskelig å få med seg alt, men i løpet av gudstjenesten ble det lest opp navnene på soldater drept i internasjonale operasjoner. Det var også utdeling av medaljer. Både Forsvarsminister og Forsvarssjef hold taler under seremonien.

Så var gudstjenesten over og den høytidelige kransenedleggelsen ved statuen "St. Georgs kamp med dragen" utenfor kirken. Her var også USAs militærattache tilstedet og la ned krans.

Deretter var det lunch hvor vi fikk servert lokal tradisjonsmat. Godt, var det!

Dagen ble avsluttet med utendørskonsert i Tallinn sentrum, VeteraniRock. Det var lokale helter som entret scenen. Først ut var "Singer Vinger". Godt voksne menn som gjorde en fin opptreden, om enn ikke like entusiastisk som andre gamle menn (les: Rolling Stones). Kveldens kanskje beste innslag var det "Ultima Thule med Tõnis Mägi" som sto for. Fin rock med et snev av progrock. De hadde også med seg Tallinn Kammerorkester som virkelig løftet låtene et par hakk opp. Avslutningen var det "Terminaator" som sto for. Yngre musikere, sprekere musikk. Konserten ble også direktesendt på riksdekkende TV og vår lokale sjåfør kunne dagen etter fortelle at han hadde sett oss opptil flere ganger. Så har vi fått vært på Estisk TV også!

Turen var meget vellykket. Vi fire som reiste ble godt kjent, fikk utvekslet ideer og tanker og lagt et bedre grunnlag for samarbeid mellom organisasjonene. Noe som jeg er sikker på vil gagne alle veteraner.

På tur for Veteranforbundet SIOPS,
Jøran Dahl