Nyhetsarkiv 2013

Inspirerende oppstart for SIOPS pårørende- og familienettverk!

Med en innholdsrik og trivelig oppstartssamling lørdag 14. september, er nå arbeidet for fullt i gang for SIOPS pårørende- og familienettverk. Først og fremst tusen takk til alle pårørende som deltok denne dagen! Praten gikk livlig rundt kafébordene i møteromssalen på Litteraturhuset og pårørende på tvers av alder og misjonsområder for "sin" veteran fikk møttes.

Arrangementet fikk en god og tankevekkende start med soldathistorier fortalt av forfatteren av "På våre vegne" Malin Stensønes, hvor hun bl.a. tok opp flere av de alvorlige hendelsene norske soldater har vært i de siste årene i Afghanistan. Tidligere feltprest Kjell Christoffersen kom i sitt innlegg nærmere inn på veteranens liv etter endt tjeneste. Veteranhistorier handler mye om overgangen til et liv i fredelige Norge. En trenger ikke være skadd for å oppleve utfordringer knyttet til hjemkomst og overgang til sivilt liv.

Pårørendehistorier og pårørendearbeid

Prosjektleder for SIOPS pårørende- og familienettverk Anne-Margrethe Krogseth har vært veteranpårørende hele livet. I sitt foredrag "Fra krigsseilerdatter til veteranmor" trakk hun historiske linjer i pårørendearbeidet – knyttet både til helseoppfølging, krigspensjon, rettigheter og tilbud i sivilsamfunnet. Fra Sverige var vi så heldige å ha med oss Anna Nybling og Cesilia Karlsson Kabaca fra Invidzonen. De holdt et inspirerende foredrag om hvordan de har bygd opp et nettverk av over 20 mentorer som er tilgjengelig for andre pårørende rundt omkring i Sverige. Videre har de jevnlige samlinger hvor pårørende kan treffes, og sågar et eget pårørendekor!

I samtalen etter innleggene ble viktige ting tatt opp som prosjektleder tar med seg inn i arbeidsgruppas videre arbeid. Nettverket skal være åpent for alle som ønsker kontakt og fellesskap med andre veteranpårørende. Et nettverk for pårørende handler mye om hvordan man kan være en ressurs for den man er glad i, samtidig som (og nettopp derfor!) en tar vare på seg selv. Det er viktig at vi sammen bygger videre på gode erfaringer fra pårørendearbeid innad i Forsvaret og i frivillige organisasjoner her i Norge. Og vi låner gjerne gode ideer fra og bedriver erfaringsutveksling med Invidzonen i Sverige. Til sammen kan Norden bli veldig gode på pårørendearbeid sa prosjektleder Anne-Margrethe før hun avsluttet med å takke alle som hadde møtt opp fra mange steder i landet, på oppstartssamlingen på Litteraturhuset i Oslo.

Ønsker du å vite mer om SIOPS pårørende- og familienettverk? Kontakt prosjektleder Anne-Margrethe Krogseth:
920 23 894 / Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. eller SIOPS: 22 69 56 50 / Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.