Nyhetsarkiv 2014

Fascinerende teaterstykke om krigens uhyggelige berøring og påvirkning av enkeltindivider.

Det er i gymsalen i Jørstadmoen leir at Teater Innlandet 25. september har premiere på forestillingen Inntrengerne. Det er ikke hverdagskost at premierer til teaterstykker legges til militærleire, så SIOPS måtte selvfølgelig få med seg hva dette her var for noe!

En fullsatt publikumssal blir dradd rett inn i et familiedrama, der ulike personers erfaringer og forventninger utfordrer familieidyllen. En soldat reiser ut i tjeneste. Han kommer hjem igjen. Det er ikke bare soldaten som blir berørt og involvert. Familien blir også dradd med.
Både scenografi, lys og musikk er med på å bygge opp stykket, og tar oss vekselsvis rett hjem til huset hvor Line bor, videre rett til afghansk fjellandskap og krigshandlinger, der Thomas er. 

Thomas og Line er lykkelige samboere. De drømmer om de samme tingene. Så drar Thomas som soldat til Afghanistan. Line blir igjen hjemme. Thomas kommer tilbake. Line ønsker å bli sett, sitte på terrassen og skue utover åkrene og kjenne at familieidyllen er fylt med solskinn og ingen vind igjen. Thomas vil også dette. Han går tilbake til kjæreste og jobb. Han prøver å late som om ingenting har skjedd. Han prøver å bli lik alle andre de kjenner.

Utfordringene oppstår når det plutselig står en afghaner i stua. Han har kommet for å minne Thomas på sine opplevelser fra Afghanistan. Både negative og positive minner kommer i tide og utide. I tillegg til dette minner afghaneren han på den forskjellen Thomas gjorde i Afghanistan, at hans bidrag gjorde en forskjell. Nå sitter han i Norge. Han prøver å passe inn. Men han er rastløs. Han vil ut igjen og gjøre en forskjell.  Her starter dramaet.

Dette er et fascinerende, nydelig og smart oppsatt stykke som forteller en historie om de utfordringer mange veteranfamilier møter. Det setter et ansikt på noe som er vanskelig for utenforstående å sette seg helt inn i.  Hvem er de berørte av en krig? Hva skjer med soldaten i krig? Hvordan kan krigen påvirke forholdet til to som elsker hverandre? SIOPS mener at dette også er en forestilling som kan bygge bro og forståelse mellom individene i en veteranfamilie, ved å stå på sidelinjen og se et speilbilde av seg selv.  

Det blir stående applaus etter forestillingen, blomster gitt ut i hytt og gevær. En veteran går bort til regissør Gard Eidsvold, klar til å ta han i hånden og gratulere han. Gard ser forbi hånden og gir veteranen en klem. Kunsten, forsvaret og veteranen har samarbeidet godt sammen, gjort inntrykk på hverandre og lært av hverandre. Det å legge premieren av en slik forestilling inne i en militærleir, krever profesjonalitet og ydmykhet. Disse kvalitetene kom tydelig frem gjennom hele forestillingen.

Inntrengerne skal nå ut på turne i Oppland og Hedmark. Siste forestilling vises på Hamar kulturhus 28. oktober. Til hver forestilling inngår et unikt foredrag knyttet til krig. Egen redusert billettpris til veteraner og ansatte i Forsvaret.
For mer informasjon om stykket og spilleplan, gå inn på: www.teaterinnlandet.no/inntrengerne