Nyhetsarkiv 2015

Engasjerende seminar under Arendalsuka

For første gang deltok Veteranforbundet SIOPS på Arendalsuka som er stor politisk festival der både interesseorganisasjoner, politiske partier, journalister og representanter for næringslivet deltar. Arendalsuka er med andre ord et glimrende sted å formidle budskapet vår om at krig har kostander ovenfor så vel beslutningstakere som media.

Tirsdag 16. august ankom Veteranseilas 2016 og skonnerten Svanen Arendal. Dagen etter arrangerte Veteranforbundet SIOPS og NHO Service seminaret «Fra militært til sivilt arbeidsliv». Seminaret ble åpnet av Arbeids- og sosialminister Anikken Hauglie som fokuserte på viktigheten av at politikerne får innspill fra de veteraner og pårørende som «vet hvor skoen trykker» når det gjelder utforming av god veteranivaretakelse. Videre oppsummerte hun hvordan veteranivaretakelsen i Norge har utviklet seg siden de første soldatene kom hjem fra Libanon og frem til i dag. Selv om det har skjedd mye positivt er det fortsatt arbeid som gjenstår, kunne ministeren melde.

Etter at seminaret ble åpnet at av ministeren fikk vi høre to ganske forskjellige innlegg fra to veteraner som begge tok for seg forholdet mellom det sivile og militære arbeidslivet. Først ut var Frank Sandbye-Ruud som har tjenestegjort i en rekke ulike misjoner. Han ble fysisk skadet i Afghanistan i 2005  og fikk senere også PTSD (Post traumatisk stress lidelse) grunnet nærmere 40 alvorlige hendelser (13 nær døden) fra de ulike operasjonene han har deltatt i. Han fortalte om hvordan ulike forsøk på å komme tilbake il arbeidslivet har strandet på grunn av manglende forståelse og oppfølging fra den offentlige. Han har selv aktivt prøvd å ta i bruk det sivile hjelpeapparatet for bistand til å komme tilbake i jobb, men har nå bestemt seg for at han vil skaffe seg arbeid på egen hånd, målet hans er å komme tilbake i jobb i løpet av høsten 2016. Vi ønsker Frank lykke til!

Etter at Frank hadde holdt sitt innlegg var podiet klart for Kenneth Bjerkelund. Kenneth er tidligere marineoffiser og har blant annet vært spesialsoldat i Afghanistan. Han fortalte hvordan har brukt sine efaringer og kunnskaper fra Forsvaret til å bli sosial entreprenør. Kenneth er gründer og står bak den humanitære organisasjonen Making Change og har også starter Leading Change som er rekrutteringsbyrå som har spesialisert seg på veteraner som har sluttet i Forsvaret.

Etter at foredragene til Kenneth og Frank var det flere spørsmål fra salen og ministeren, som var tilstede under hele seminaret, ble oppfordret av blant annet NHO Service til å igangsette noen egne programmer og pilotprosjekter for å hjelpe veteraner som har behov for bistand tilbake til arbeidslivet. Vi i SIOPS kommer garantert til å følge  opp dette og ser fram til det videre samarbeidet med både NHO Service og arbeids- og sosialminister Anikken Hauglie.