Kjære pårørende

Siden for pårørende på SIOPS.no er laget spesielt for pårørende eller venner av en veteran med senskader. Vår telefon er åpen for deg som har behov for støtte. Du behøver ikke være medlem for å kontakte oss.

En du bryr deg om kommer hjem fra et sted du ellers bare ser på TV. Etter den første gjensynsgleden hører du de fantastiske historiene, mange er vanskelige å ta inn over seg. Etter som tiden går virker det som at dere har glidd fra hverandre. Er det du, eller veteranen som har endret seg? Er vedkommende opphengt i tjenesteperioden og kommer de samme historiene om og om igjen?

De færreste med psykiske senskader oppdager selv at de er rammet. Som regel er det utenforstående som først ser at noe er galt. For den skadde vil det som regel komme en følelse av at noe ikke er helt som det skal være. Symptomene kan være snikende og forskjellige. Søvnproblemer, konsentrasjonsvansker, ubehag i offentlige situasjoner, angst, raserianfall, økt medikament- eller alkoholbruk. Alt sammen kan være tegn på senskader. Det vanskelige er å føre problemene tilbake til tjenesten, kanskje det har gått ti-femten år før de første symptomene kommer.

Det er flere som er i samme situasjon som deg

Er du en venn av en veteran, kan du oppleve at han eller hun trekker seg unna og ikke vil være med på det samme som før. Det er mange tanker en sitter med. Hvordan skal jeg hjelpe den jeg bryr meg om? Er det noen vei ut av uføret? Er det noen jeg kan dele mine frustrasjoner med - å leve med en som har endret personlighet, er glemsk og irritabel, lukker seg inne i seg selv?

Det er flere som er i samme situasjon som deg. Vi ønsker å dele av våre dyrekjøpte erfaringer så veien blir litt lettere for deg, og den du bryr deg om.

Hjemmesonen- et familie- og pårørendenettverk

SIOPS har tatt initiativ til et nettverk for og av pårørende til veteraner. Nettverket er primært tenkt for nære til veteraner som ikke lenger jobber i Forsvaret, men nettverket er åpent for alle veteran-pårørende som ønsker kontakt med andre i samme situasjon. Nettverket har tatt navnet Hjemmesonen og ledes av Anne-Margrethe Krogseth. I tillegg er Caroline Gundhus Nysted ansatt som koordiantor for nettverket. Høsten 2013 startet nettverket opp, og målet er å etablere et tilbud til alle pårørende og familiemedlemmer uansett organisasjonstilhørighet.

Ønsker du å vite mer om Hjemmesonen?

Hjemmesonen har både egen nettside og de er aktive på Facebook og Twitter.

- Nettsiden til Hjemmesonen

- Hjemmesonen på Facebook

- Hjemmesonen på Twitter