Frigjørings- og veterandagen 8. mai 2024 markeres på Akershus festning og i mange av landets kommuner. SIOPS skal stå på stand på Festningsplassen, og flere skal sykle mellom Kongsvinger og til Oslo denne dagen.
8. mai er Norges frigjørings- og veterandag. På denne dagen feires friheten som Norge gjenvant i 1945, og en dag vi anerkjenner og hedrer alle de som har gitt sin innsats for vår sikkerhet fra andre verdenskrig og frem til dagens internasjonale operasjoner. I 2011 ble veterandagen og frigjøringsdagen samkjørt.
SIOPS-kontoret i Kongens gate 9, Oslo
Kontoret vårt er åpent i tidsrommet 09 til 16. Her blir det servert mat og kaffe. Alle er hjertelig velkomne.
Vi har i tillegg stand mellom klokken 10 til 16 på Festningsplassen på Akershus festning i Oslo.
SIOPS er medarrangør for den årlige sykkelturen «På hjul med veteraner» som avholdes på 8. mai. Sykkelturen er ment for å hedre veteranene våre. Syklistene kommer inn på Festningsplassen fra klokken 14.35.
Generalsekretær i SIOPS og Afghanistan-veteran Kjetil Bragstad deler ut medaljer til syklistene.
Forsvarets hovedarrangement på Akershus festning i Oslo
-08.00: Flaggheising
-10.00: Åpen dag. Dette avsluttes 16.00
-10.00: Kransenedleggelse på Normadieplassen ved forsvarsminister Bjørn Arild Gram.
-10.30: Kransenedleggelse på Retterstedet ved leder for Stortingets utenriks- og forsvarskomite, Ine Eriksen Søreide
-11.00. Gudstjeneste i Akershus slottskirke
-12.00: Salutt- 21 skudd
-12.02: Kransenedleggelse ved ved Veteranmonumentet ved stortingspresident Masud Gharahkhani
-14.35: Målgang «På hjul med veteraner», Veteranmonumentet ved forsvarsminister Bjørn Arild Gram
-15.00: Hovedseremoni på Festningsplassen (Alle på plass 14.50). Under hovedsermonien skal statsminister Jonas Gahr Støre tale, og medaljer skal utdeles.
-15.35: Arrangementet avsluttes
-16.00: Åpen dag på festningen avsluttes
I tillegg til Forsvarets hovedarrangement vil dagen også markeres ved Krigsseilermonumentet på Bygdøy fra klokken 14.00. Les mer om arrangementet i regi av Maritimt Museum her.
Regjeringen er offisielt representert flere steder i landet.
Lokale markeringer
8. mai arrangeres lokalt i flere kommuner, blant annet i Oslo, Bergen, Trondheim, Kristiansand, Drammen, Fredrikstad, Sarpsborg, Tønsberg, Sandnes, Ålesund, Bodø, Harstad og Tromsø.
Oslo kommune inviterer til mottakelse for alle som har tjenestegjort i Norge, og for Forsvarets internasjonale operasjoner, med ledsager til mottakelse i Oslo rådhus. Frist for deltagelse er 1.mai. Les mer her.
De lokale markeringene brukes samtidig til å dele ut Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner.
Informasjon om andre lokale arrangement finner dere på kommunenes nettsider.
Bilde: Peter Mydske/Stortinget |
NVIO Møre og Romsdal har tatt initiativ til å arrangere webinar om veteraners psykiske helse. SIOPS er glade for å gi støtte til dette og anbefaler å delta for å høre mange dyktige innledere.
Les merDet blir nytt kurs hos Oslo Yoga på Sagene fra og med mandag 10. januar kl. 15.30. Kurset er hovedsakelig for de som er nye og litt viderekomne innen yoga, men blir tilpasset den enkeltes nivå. Les mer om påmelding og deltakelse.
Les merVi tok en samtale med noen av de som var med på opprettelsen av SIOPS, og noen av de som har kommet til underveis, for å prate om hva vi har gjort, og hva vi skal fortsette å holde fokus på.
Les merTradisjon tro kunne vi avholde førsjulstreff på Rondane for veteranfamilier i år. På tross av manglende deltakelse fra britene, hadde alle familiene et flott opphold og det var den mest suksessfulle gjennomføringen vi har hatt. Små og store fikk glede seg over å ta en pust i bakken før julen.
Les merSIOPS er ute i Forsvarets Forum og mener at hverken Statens pensjonskasse eller Klagenemda har kompetanse til å tilsidesette medisinske vurderinger.
Les merHvordan jobber Forsvaret med selvmordforebygging? Kommandør og leder for Råd for selvmordsforebygging i Forsvaret, Ronny Kristoffersen, kommer til oss for å fortelle om dette. Alle er velkomne!
Les mer
En av de mest alvorlige konsekvensene av Norges deltagelse i internasjonale operasjoner er at enkelte soldater kommer hjem med skader og utfordringer med å re-integrere seg i det sivile samfunnet.
Gjennom et målrettet arbeid med å bedre livssituasjonen til skadde veteraner og ved å være pådriver for forebygging av skader har Veteranforbundet SIOPS tatt på seg oppgaven med å fremme veteraners interesser.
Vår målsetting er at veteraner som blir skadet, enten fysisk eller psykisk, skal få et godt behandlingstilbud og trygge økonomiske rammer. For å få til dette er det avgjørende å øke kunnskapen og kompetansen på hvordan opplevelser og erfaringer fra livet som soldat kan påvirke helsesituasjonen. Dette er viktig i hjelpeapparatet og for at storsamfunnet skal anerkjenne den innsatsen hver enkelt soldat har gjort på vegne av nasjonene.
I Veteranforbundet SIOPS er det mange som har dyrekjøpte erfaringer med hva det vil si og ta med seg krigen hjem. Både veteraner, men også familiemedlemmer og nære venner. Denne erfaringskompetansen danner grunnlaget for Veteranforbundet SIOPS’ bidrag til arbeidet med forebygging av psykiske skader og utfordringer som følge av tjeneste.
Veteranforbundet SIOPS arbeider på flere plan for at alle veteraner skal komme helt hjem:
Her kan du lese mer om vår handlingsplan for 2022/2023.
Les årsberetning for 2020/2021 her
Les årsberetning for 2021/2022 her
Les årsberetning for 2022/2023 her
Les årsberetning for 2023/2024 her
Les protokollen fra landsmøtet 2020 her
Les protokollen fra landsmøtet 2021 her
Les protokollen fra landsmøtet 2022 her
Les protokollen fra landsmøtet 2023 her
Les protokollen fra landsmøtet 2024 her
Din trygghet er viktig for oss
Les vår personvernerklæring og våre vilkår for hvordan vi tar vare på dine opplysninger her.
About SIOPS
The veterans' association– wounded in international operations (SIOPS) was formed in 2006. Our main task is to assist and extend support to veterans with physical or mental injuries resulting from participation in international operations. SIOPS is the only organization, in Norway, dedicated to assisting wounded veterans and their families.
Since 1945, more than 100 000 Norwegians have served in international operations. Some of these soldiers return with injuries and find it hard to reintegrate back into civilian life. SIOPS works to ensure that those who do, receive the proper medical and legal assistance. By increasing knowledge about veterans, their experiences and challenges to civil society, we hope to achieve a worthy social support and security for our wounded veterans. In particular, good medical and financial support.
As an actor in civil society, and at the same time as a member of the extended defence family, we work with politicians as well as the defense establishment to further issues of critical importance for the veterans and reduce the number of wounded veterans. We work to influence different stakeholders such as members of Parliament, the Government, Ministry of Defence and the Armed Forces.
In addition to advocacy work, we organize recreational activities for veterans, as well as cultural events and meetings. This is to ensure that veterans have a place where they feel comfortable and can challenge themselves in safe surroundings. For those veterans who may need a more “one on one”-type of support, we offer assistance and counselling through our peer network 'Point of Contact.'