En appell til veteraner om å hjelpe Beirut

Gjennom Norbatt, det norske styrkebidraget til UNIFIL 1978 – 1998, har mange nordmenn fått et nært forhold til Libanon og hovedstaden Beirut. Over 22 000 tjenestegjorde i de 41 kontingentene. Etter den katastrofale eksplosjonen i Beiruts havneområde tirsdag er det mange av oss som føler at vi har en spesiell forpliktelse til å hjelpe libaneserne.

I SIOPS ønsker vi å synliggjøre norske veteraners støtte til, og solidaritet med Libanon. Ditt bidrag går til Libanon Røde Kors som er den klart største aktøren innenfor ambulansetjeneste og førstehjelp. Libanon Røde Kors er også Norges Røde Kors’ samarbeidspartner, og har i alle år med krig og borgerkrig vist sin nøytralitet, upartiskhet og pålitelighet.

Kontonummer: 1506 47 41117 eller VIPPS til 618226

Frivillige førstehjelpere og ambulansene til Libanon Røde Kors har en sentral rolle i redningsarbeidet som pågår.(Norges Røde Kors, Foto: Nabil Mounzer/EPA)


VETERANER SOM STØTTER VÅR APPELL

Arve Marcelius Aasbak

Styreleder i SIOPS, Arve Aasbak. Foto: Forsvarets Forum


Arve er veteran fra UNIFIL, Norbatt XXII. Han tjenestegjorde som militærpoliti i Beirut 1989 under den såkalte Aoun-krigen, som brøt ut da Libanons Hærsjef, general Michel Aoun ville jage syrerne ut av Libanon. Krigshandlingene mellom syrerne og den libanesiske hæren ble de siste, og noen av de verste i den libanesiske borgerkrigen med rakett- og artilleribeskytning mellom Øst- og Vest-Beirut. Arve var da sjef for eskortetjenesten til UNIFIL-sjefen i Beirut. Hotellet der Arve bodde befant seg plutselig i ildlinjen, og en natt våknet han av at en rakett slo ned rommet under. Mange UNIFIL-veteraner har et nært forhold til Libanon til tross for, eller kanskje nettopp på grunn av sterke opplevelser under tjenesten. Arve er en av dem.

Robert Mood

President i Norges Røde Kors, Robert Mood. Foto: Røde Kors


Robert er veteran med tjeneste fra flere internasjonale operasjoner, blant annet UNIFIL der han fra 1989-1990 var operasjonsoffiser. Senere tjenestegjorde han i Kosovo (KFOR), som sjef for TMBNs norske styrkebidrag og senere som sjef for KFORs Joint Implementation Mission. Han var også sjef for observatørkorpset UNTSO i Midtøsten og United Nations Supervision Mission in Syria (UNSMIS). Robert Mood var Forsvarets første veteraninspektør (FVI).

Erlend Larsen

Stortingsrepresentant Erlend Larsen (H). Foto: Stortinget


Erlend er utdannet kaptein i infanteriet og er veteran fra UNIFIL, Norbatt XXII og XXIII fra 1993-1994. Erlend er også utdannet flyger og fløy for Widerøe fra 1994 – 2011. Han er også forfatter og har utgitt flere bøker, blant annet om militærhistoriske temaer. Erlend har alltid vært opptatt av veteransaken, og er en viktig støttespiller for oss i SIOPS.


En appell til veteraner om å hjelpe Beirut

Aktuelt

Sykkelsamling På hjul med veteraner på Golsfjellet 6. - 10. juni

På hjul med veteraner inviterer nå til sykkelsamling på Golsfjellet 6.- 10. juni. Som kjent er mange 8. mai-arrangementer avlyst eller nedskalert. I stedet for det årlige turrittet den 8. mai inviterer vi nå til en tre-dagers sykkelsamling på Golsfjellet - et eldorado for sykling. Alle veteraner, uavhengig av organisasjonstilknytning er velkomne.

Les mer

Skuffende svar fra Forsvarsministeren om videre planer for veteranarbeidet

Under interpellasjonen fra Bjørnar Moxnes om det videre veteranarbeidet og oppfølgingen av vedtak fattet i Stortinget, ga Forsvarsministeren uklare svar. Dette bekymrer SIOPS. Etter en ti års planperiode står nå regjeringen uten en sentralt forankret plan for veteranarbeidet, og uten konkrete tiltak.

Les mer

Sportsfiske på Golsfjellet - ledige plasser 21 - 25 juni og 30 juni - 4 juli

Kanskje dette er noe for deg? I sommer arrangerer vi et fluefiskekurs i Tisleia og en samling med mer variert sportsfiske ved Storfjorden. Alle veteraner er velkomne.

Les mer

Psykisk helse: det nytter ikke bare å snakke om det

SIOPS mener det må flere konkrete tiltak for å bygge ned stigma rundt psykisk helse i Forsvaret. Les vårt debattinnlegg i Forsvarets Forum.

Les mer

På hjul med veteraner - du kan være med - på Facebook i år!

På grunn av smittevernrestriksjoner kan vi heller ikke i år arrangere På hjul med veteraner - men vi kan gjennomføre våre egne PHMV-turer og poste innlegg med bilder og videoer på Facebook-siden til PHMV

Les mer

Landsmøtet 2021 utsettes til lørdag 5.juni

Årets landsmøte blir gjennomført lørdag 5. juni (kl. 10-16) på Zoom. Grunnet en ustabil smittesituasjon har styret besluttet at årets landsmøte også blir gjennomført digitalt.

Les mer

Om Siops

Om SIOPS


En av de mest alvorlige konsekvensene av Norges deltagelse i internasjonale operasjoner er at enkelte soldater kommer hjem med skader og utfordringer med å re-integrere seg i det sivile samfunnet.

Gjennom et målrettet arbeid med å bedre livssituasjonen til skadde veteraner og ved å være pådriver for forebygging av skader har Veteranforbundet SIOPS tatt på seg oppgaven med å fremme veteraners interesser.

Vår målsetting er at veteraner som blir skadet, enten fysisk eller psykisk, skal få et godt behandlingstilbud og trygge økonomiske rammer. For å få til dette er det avgjørende å øke kunnskapen og kompetansen på hvordan opplevelser og erfaringer fra livet som soldat kan påvirke helsesituasjonen. Dette er viktig i hjelpeapparatet og for at storsamfunnet skal anerkjenne den innsatsen hver enkelt soldat har gjort på vegne av nasjonene.

I Veteranforbundet SIOPS er det mange som har dyrekjøpte erfaringer med hva det vil si og ta med seg krigen hjem. Både veteraner, men også familiemedlemmer og nære venner. Denne erfaringskompetansen danner grunnlaget for Veteranforbundet SIOPS’ bidrag til arbeidet med forebygging av psykiske skader og utfordringer som følge av tjeneste.

Veteranforbundet SIOPS arbeider på flere plan for at alle veteraner skal komme helt hjem:

  • Råd- og veiledning: Som veteran eller pårørende kan du ta kontakt med SIOPS for råd og veiledning i forbindelse med spørsmål knyttet til for eksempel helsehjelp, juss, NAV eller økonomi. Hos SIOPS kan du komme i kontakt med en likemann, gjennom vårt likemannsnettverk Point of Contact (POC).
  • Myndighetskontakt: Veteranforbundet SIOPS arbeider målrettet opp mot Storting og regjering, departementer og etater – for å sikre skadde veteraners interesser og bidra til nødvendige endringer på systemnivå. Du kan lese mer om vårt politiske arbeid og våre standpunkter i en rekke saker som berører veteraner her.
  • Veteraners status: Veteranforbundet SIOPS bidrar til å sette veteransaken på dagsorden, gjennom å løfte fram soldater og veteraners historier. I Kongens Gate 9 i Oslo avholder vi jevnlig foredrag og debatter. Vi synliggjør veteransaken i media, på sosiale media og gjennom eventer og arrangementer.

Her kan du lese mer om vår handlingsplan for 2022/2023.

Les årsberetning for 2020/2021 her

Les årsberetning for 2021/2022 her

Les årsberetning for 2022/2023 her

Les årsberetning for 2023/2024 her

Våre vedtekter finner du her

Les protokollen fra landsmøtet 2020 her

Les protokollen fra landsmøtet 2021 her

Les protokollen fra landsmøtet 2022 her

Les protokollen fra landsmøtet 2023 her

Les protokollen fra landsmøtet 2024 her


Din trygghet er viktig for oss
Les vår personvernerklæring og våre vilkår for hvordan vi tar vare på dine opplysninger her.

About SIOPS
The veterans' association– wounded in international operations (SIOPS) was formed in 2006. Our main task is to assist and extend support to veterans with physical or mental injuries resulting from participation in international operations. SIOPS is the only organization, in Norway, dedicated to assisting wounded veterans and their families.

Since 1945, more than 100 000 Norwegians have served in international operations. Some of these soldiers return with injuries and find it hard to reintegrate back into civilian life. SIOPS works to ensure that those who do, receive the proper medical and legal assistance. By increasing knowledge about veterans, their experiences and challenges to civil society, we hope to achieve a worthy social support and security for our wounded veterans. In particular, good medical and financial support.

As an actor in civil society, and at the same time as a member of the extended defence family, we work with politicians as well as the defense establishment to further issues of critical importance for the veterans and reduce the number of wounded veterans. We work to influence different stakeholders such as members of Parliament, the Government, Ministry of Defence and the Armed Forces.

In addition to advocacy work, we organize recreational activities for veterans, as well as cultural events and meetings. This is to ensure that veterans have a place where they feel comfortable and can challenge themselves in safe surroundings. For those veterans who may need a more “one on one”-type of support, we offer assistance and counselling through our peer network 'Point of Contact.'