Administrasjonen i SIOPS tar straks sommerferie og Øystein ser tilbake på de viktigste sakene fra første halvår.
Det er har vært et veldig innholdsrikt første halvår for meg som ny generalsekretær for veteranforbundet SIOPS. Jeg vil likevel prøve å fremheve enkelte saker som har vært særdeles viktig for oss:
Året startet med oppussing og innflytning inn i nye lokaler i Kongens gate 9 hvor vi har etablert SIOPS info- og ressurssenter der. Disse lokalene skal være et samlingssted for skadde veteraner, og for alle andre bidragsytere til veteransaken. Dette hadde ikke vært mulig uten all frivillig innsats og jeg takker alle frivillige bidragsytere! Vi oppfordrer dere alle til å komme innom når dere er i Oslo.
SIOPS er en interessepolitisk og ideell organisasjon, og vi vektlegger å arbeide på systemnivå for å bidra til at våre skadde veteraner skal få et bedre liv. Vi har derfor prioritert å utvikle en strategi for organisasjonen, og en kommunikasjonsplattform for våre viktigste saker. Dette kan dere lese mer om her.
Vi arbeider også aktivt med konkrete bidrag inn i Forsvarsdepartementets arbeidsgruppe som gjennomgår dagens erstatnings- og kompensasjonsordninger. Foreldelse av veteransaker, og tilsidesetting av spesialisterklæringer, er to viktige saksforhold. Dette er en av våre toppsaker som betyr mye for mange, og arbeidet pågår i hele 2019.
Vi vektlegger også i 2019 en kompetanseheving for vårt likemannsnettverk, POC ordningen. Våre POCer er en sentral del av SIOPS og vi ønsker å styrke denne videre. To samlinger er gjennomført, og to samlinger er programmert i høst og vinter. Interessante temakvelder søkes også koblet til POC samlingene.
Vi er svært glad for budskapet til Forsvarsministeren i møte med oss 1. juli, hvor han orienterte om at Regjeringen nå vil lage en ny stortingsmelding om veteranene. Dette har vært vår politiske fanesak i våres.
Det er 10 år siden den forrige veteranmeldingen. Vi forventer at den nye skal komme en gang i 2020, og at det blir en bred gjennomgang av hva som er oppnådd siste 10 år og status i 2020. Dette er også et mulighetsvindu som vi skal benytte, og manglende forskning på Veteraner og psykisk helse, er en åpenbar sak som vi skal spille inn i dette arbeidet. Vi gleder oss til å ta fatt på dette arbeidet og kommer tilbake med hvordan SIOPS skal jobbe med dette fremover.
Når det gjelder mestringsaktiviteter så ble sykkelturen «På hjul med veteraner» 8. mai, avviklet på en flott måte med over 50 syklister. Også her takker jeg alle frivillige som bidro til å lage den fine rammen.
Veteranseilasen starter i Trondheim 21. juli. Seilasen går nordover til Bodø og avsluttes med ankomst Harstad 9. august. Vi seiler med verdens eldste skonnert, Anna Rodge. Dette vil bli en super seilas for alle veteraner som skal delta i praktfulle omgivelser langs vår vakre kyst. Vi ønsker Jan-Edgar og besetningen god seilas!
Vi avholder også to fluefiskekurs i sommer, og dette er et pilotprosjekt for oss. Fluefiske har vi stor tro på som en god aktivitet for skadde veteraner, og vi ønsker deltakerne skitt fiske. Les mer om fluefiske her.
Vi ønsker dere alle en fin sommer!
|
-Friheten og demokratiet må vi aldri ta for gitt, noen har måttet kjempe for dette.
Les merSIOPS kommenterer Forsvarskommisjonens rapport NOU 2023: 14.
Les merSom tidligere år inviterer vi til fiskesamling i Tisleia på Golsfjellet
Les mer
En av de mest alvorlige konsekvensene av Norges deltagelse i internasjonale operasjoner er at enkelte soldater kommer hjem med skader og utfordringer med å re-integrere seg i det sivile samfunnet.
Gjennom et målrettet arbeid med å bedre livssituasjonen til skadde veteraner og ved å være pådriver for forebygging av skader har Veteranforbundet SIOPS tatt på seg oppgaven med å fremme veteraners interesser.
Vår målsetting er at veteraner som blir skadet, enten fysisk eller psykisk, skal få et godt behandlingstilbud og trygge økonomiske rammer. For å få til dette er det avgjørende å øke kunnskapen og kompetansen på hvordan opplevelser og erfaringer fra livet som soldat kan påvirke helsesituasjonen. Dette er viktig i hjelpeapparatet og for at storsamfunnet skal anerkjenne den innsatsen hver enkelt soldat har gjort på vegne av nasjonene.
I Veteranforbundet SIOPS er det mange som har dyrekjøpte erfaringer med hva det vil si og ta med seg krigen hjem. Både veteraner, men også familiemedlemmer og nære venner. Denne erfaringskompetansen danner grunnlaget for Veteranforbundet SIOPS’ bidrag til arbeidet med forebygging av psykiske skader og utfordringer som følge av tjeneste.
Veteranforbundet SIOPS arbeider på flere plan for at alle veteraner skal komme helt hjem:
Her kan du lese mer om vår handlingsplan for 2022/2023.
Les årsberetning for 2020/2021 her
Les årsberetning for 2021/2022 her
Les årsberetning for 2022/2023 her
Les årsberetning for 2023/2024 her
Les protokollen fra landsmøtet 2020 her
Les protokollen fra landsmøtet 2021 her
Les protokollen fra landsmøtet 2022 her
Les protokollen fra landsmøtet 2023 her
Les protokollen fra landsmøtet 2024 her
Din trygghet er viktig for oss
Les vår personvernerklæring og våre vilkår for hvordan vi tar vare på dine opplysninger her.
About SIOPS
The veterans' association– wounded in international operations (SIOPS) was formed in 2006. Our main task is to assist and extend support to veterans with physical or mental injuries resulting from participation in international operations. SIOPS is the only organization, in Norway, dedicated to assisting wounded veterans and their families.
Since 1945, more than 100 000 Norwegians have served in international operations. Some of these soldiers return with injuries and find it hard to reintegrate back into civilian life. SIOPS works to ensure that those who do, receive the proper medical and legal assistance. By increasing knowledge about veterans, their experiences and challenges to civil society, we hope to achieve a worthy social support and security for our wounded veterans. In particular, good medical and financial support.
As an actor in civil society, and at the same time as a member of the extended defence family, we work with politicians as well as the defense establishment to further issues of critical importance for the veterans and reduce the number of wounded veterans. We work to influence different stakeholders such as members of Parliament, the Government, Ministry of Defence and the Armed Forces.
In addition to advocacy work, we organize recreational activities for veterans, as well as cultural events and meetings. This is to ensure that veterans have a place where they feel comfortable and can challenge themselves in safe surroundings. For those veterans who may need a more “one on one”-type of support, we offer assistance and counselling through our peer network 'Point of Contact.'