Høring om endringsforslag til forsvarstilsatteforskriften

De foreslåtte endringene følger opp Veteranmeldingen om etablering av en ordning med mulighet for kompensasjon for ulønnet foreldrepermisjon til hjemmeboende forelder der personell i internasjonale operasjoner ikke får tatt ut sin mødre- eller fedrekvote etter folketrygdloven på grunn av tjenesten. Det skal også etableres en ordning med lønnskompensasjon for hjemmedager med syke barn til hjemmeboende forelder når den andre forelderen tjenestegjør i internasjonal operasjon.

Hensikten med endringsforslagene fra regjeringen er å bedre ivaretakelsen av soldatenes barn og familier, ved å legge til rette for større grad av fleksibilitet når en av foreldrene er deployert til internasjonale operasjoner.

De konkrete endringsforslag

Forslag til endring av forsvarstilsatteforskriften innebærer at det etableres en ordning med mulighet for kompensasjon for ulønnet foreldrepermisjon og tapt pensjonsopptjening til hjemmeboende forelder når personell som tjenestegjør i internasjonale operasjoner ikke får avviklet sin mødre- eller fedrekvote etter lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd (folketrygdloven) kapittel 14 på grunn av tjenesten.

Videre innebærer endringen at det etableres en ordning med lønnskompensasjon for hjemmedager med syke barn til hjemmeboende forelder. Denne kompensasjonen kan gis når personell som tjenestegjør i internasjonal operasjon på grunn av tjenesten ikke kan ta ut sine stønadsdager etter folketrygdloven kapittel 9, og hjemmeboende forelder har brukt opp sine stønadsdager.

Forslag om endring av forskriften følger opp Meld. St. 15 (2019–2020) Også vi når det blir krevet - Veteraner i vår tid som ble vedtatt av Stortinget 15. oktober 2020.

Høringsinnspill

Alle som ønsker det kan uttale seg, selv om de ikke er oppført på listen over høringsinstanser. Høringsuttalelsene er offentlige og blir publisert på regjeringen.no. Høringsfristen er 11. august.

SIOPS vil avgi eget høringsinnspill i saken. Du kan også selv delta og gi dine høringsinnspill direkte ved elektronisk innsendelse ved å gå inn på denne linken hvor du kan lese saksdokumentene og avgi høringsinnspill. Alternativt kan du sende oss dine syn på E-mail til post@siops.no til oss, slik at vi kan vurdere det ifm vårt høringsinnspill.

Høring om endringsforslag til forsvarstilsatteforskriften

Aktuelt

SIOPS i høringer om statsbudsjettet 2022

SIOPS har deltatt i muntlige høringer i Utenriks- og forsvarskomitéen og Helse- og omsorgskomitéen på Stortinget. Der tok vi opp behovet for en større satsning på sivil forskning på veteraner, at det sivile samfunnet tar større ansvar for ivaretagelse og at forskningen får tilstrekkelig finansiering.

Les mer

Rondane juleferie for veteraner med familie 2021, 5.-10. desember - påmelding

Endelig kan SIOPS igjen invitere til juleferie for veteraner med familie på Rondane Høyfjellshotell. Påmeldingsfristen er 7. november.

Les mer

Statsbudsjettet 2022 - få ambisjoner og lite oppfølging

I forslaget til statsbudsjett for 2022 mangler det totalt ambisjoner om veteraner. SIOPS er bekymret for manglende øremerking av midler til forskning, ingen økte tildelinger til Forsvarets sanitet og ingen økte midler til kompetanseheving av ansvarlige behandlere.

Les mer

Nytt kurs i yoga begynner 18. oktober - Oslo Yoga på Sagene

Det blir gitt instruksjon i dynamisk yoga basert på ashtanga, som handler om å jobbe med styrke, fleksibilitet, balanse og fokus. Vi får også innføring i pusteteknikker.

Les mer

Afghanistanundersøkelsen bekrefter det vi fryktet - økende antall som sliter psykisk

Mange har hatt for hyppige rotasjoner, uten nok hviletid. Dette er godt kjent, og forsvarssjefen uttalte seg om det i sommer. Trolig har norske myndigheter påtatt seg forpliktelser om styrkebidrag som det har vært vanskelig å oppfylle.

Les mer

Ny undersøkelse: 1000 Afghanistan-veteraner med psykiske helseplager- tallene vil trolig bli høyere

Afghanistan-undersøkelsen 2020 - Veteraners erfaringer, helse og livskvalitet etter tjeneste i Afghanistan 2001-2020.

Les mer

Om Siops

Om SIOPS


En av de mest alvorlige konsekvensene av Norges deltagelse i internasjonale operasjoner er at enkelte soldater kommer hjem med skader og utfordringer med å re-integrere seg i det sivile samfunnet.

Gjennom et målrettet arbeid med å bedre livssituasjonen til skadde veteraner og ved å være pådriver for forebygging av skader har Veteranforbundet SIOPS tatt på seg oppgaven med å fremme veteraners interesser.

Vår målsetting er at veteraner som blir skadet, enten fysisk eller psykisk, skal få et godt behandlingstilbud og trygge økonomiske rammer. For å få til dette er det avgjørende å øke kunnskapen og kompetansen på hvordan opplevelser og erfaringer fra livet som soldat kan påvirke helsesituasjonen. Dette er viktig i hjelpeapparatet og for at storsamfunnet skal anerkjenne den innsatsen hver enkelt soldat har gjort på vegne av nasjonene.

I Veteranforbundet SIOPS er det mange som har dyrekjøpte erfaringer med hva det vil si og ta med seg krigen hjem. Både veteraner, men også familiemedlemmer og nære venner. Denne erfaringskompetansen danner grunnlaget for Veteranforbundet SIOPS’ bidrag til arbeidet med forebygging av psykiske skader og utfordringer som følge av tjeneste.

Veteranforbundet SIOPS arbeider på flere plan for at alle veteraner skal komme helt hjem:

  • Råd- og veiledning: Som veteran eller pårørende kan du ta kontakt med SIOPS for råd og veiledning i forbindelse med spørsmål knyttet til for eksempel helsehjelp, juss, NAV eller økonomi. Hos SIOPS kan du komme i kontakt med en likemann, gjennom vårt likemannsnettverk Point of Contact (POC).
  • Myndighetskontakt: Veteranforbundet SIOPS arbeider målrettet opp mot Storting og regjering, departementer og etater – for å sikre skadde veteraners interesser og bidra til nødvendige endringer på systemnivå. Du kan lese mer om vårt politiske arbeid og våre standpunkter i en rekke saker som berører veteraner her.
  • Veteraners status: Veteranforbundet SIOPS bidrar til å sette veteransaken på dagsorden, gjennom å løfte fram soldater og veteraners historier. I Kongens Gate 9 i Oslo avholder vi jevnlig foredrag og debatter. Vi synliggjør veteransaken i media, på sosiale media og gjennom eventer og arrangementer.

Her kan du lese mer om vår handlingsplan for 2022/2023.

Les årsberetning for 2020/2021 her

Les årsberetning for 2021/2022 her

Les årsberetning for 2022/2023 her

Les årsberetning for 2023/2024 her

Våre vedtekter finner du her

Les protokollen fra landsmøtet 2020 her

Les protokollen fra landsmøtet 2021 her

Les protokollen fra landsmøtet 2022 her

Les protokollen fra landsmøtet 2023 her

Les protokollen fra landsmøtet 2024 her


Din trygghet er viktig for oss
Les vår personvernerklæring og våre vilkår for hvordan vi tar vare på dine opplysninger her.

About SIOPS
The veterans' association– wounded in international operations (SIOPS) was formed in 2006. Our main task is to assist and extend support to veterans with physical or mental injuries resulting from participation in international operations. SIOPS is the only organization, in Norway, dedicated to assisting wounded veterans and their families.

Since 1945, more than 100 000 Norwegians have served in international operations. Some of these soldiers return with injuries and find it hard to reintegrate back into civilian life. SIOPS works to ensure that those who do, receive the proper medical and legal assistance. By increasing knowledge about veterans, their experiences and challenges to civil society, we hope to achieve a worthy social support and security for our wounded veterans. In particular, good medical and financial support.

As an actor in civil society, and at the same time as a member of the extended defence family, we work with politicians as well as the defense establishment to further issues of critical importance for the veterans and reduce the number of wounded veterans. We work to influence different stakeholders such as members of Parliament, the Government, Ministry of Defence and the Armed Forces.

In addition to advocacy work, we organize recreational activities for veterans, as well as cultural events and meetings. This is to ensure that veterans have a place where they feel comfortable and can challenge themselves in safe surroundings. For those veterans who may need a more “one on one”-type of support, we offer assistance and counselling through our peer network 'Point of Contact.'