Høring om statsbudsjettet 2025

Generalsekretær Kjetil Bragstad og rådgiver Njål Kjølholdt-Gustavsen deltok tirsdag 22. oktober på en åpen stortingshøring om forsvarsbudsjettet 2025. Det muntlige høringsinnlegget, og høringsinnspillene til helse- og omsorgskomiteen og utenriks- og forsvarskomiteen legges ut i sin helhet.

SIOPS-representantene la frem kommentarer og innspill til stortingspolitikerne som skal behandle Støre-regjeringens forslag til statsbudsjett for 2025. Statsbudsjettet behandles til slutt av Stortinget i desember.

Muntlig høringsinnlegg i utenriks- og forsvarskomiteen

-Komiteleder: Veteranivaretakelsen i Norge styrker både forsvarsevnen og forsvarsviljen vår. Myndighetene forplikter å ta vare på de som har gitt sitt offer på vegne av felleskapet i krigs- og konfliktområder, ofte med farer for eget liv.

- Regjeringen lanserte i år etter påtrykk fra blant annet SIOPS og NVIO, en ny tiltaksplan for ivaretakelse og anerkjennelse av veteranene. SIOPS forventer at den økonomiske inndekningen kommer inn i kommende statsbudsjett, og at SIOPS og andre ideelle aktører involveres og orienteres om videre implementering. Vi er fornøyde med at regjeringen setter av 15,5 millioner til implementering, men SIOPS og NVIO stiller spørsmål om bruken av FVTs veteranmidler.

-De frivillige veteranorganisasjonene i Norge, som SIOPS og NVIO representerer, kan avlaste myndighetene på flere områder i sitt veteranarbeid, blant annet gjennom å tilby støttenettverk til utenlandsveteraner som er i et behandlings- eller saksforløp gjennom vårt likepersonsarbeid. Derfor må vi ha en tilskuddsordning som er tilpasset veteranarbeidet i de kommende år.

-Vi må ruste veteranivaretakelsen for det norske utenlandsveteraner kan møte om 10-20 år, mulig i nye operasjonskonsepter i utlandet. SIOPS har foreslått flere forslag for fremtidens veteranpolitikk: egen veteranlov, en likestilling mellom psykiske og fysiske skader i forsvarsloven, livslang oppfølging i Forsvaret, eget behandlingssenter og stillingshjemler for skadde norske utenlandsveteraner i Forsvaret.

- Avslutningsvis vil vi minne om at veteranivaretakelsen i Norge må videreutvikles og styrkes. Derfor må vi ha en levedyktig ideell sektor på veteranfeltet, sterke veteranaktører i Forsvaret, mer sivil og uavhengig veteranforskning og et helhetlig politisk eierskap på veteranfeltet. Takk

Innspill til statsbudsjettet

Et sentralt fokus for SIOPS er den økonomiske inndekningen av ny tiltaksplan på veteranfeltet (2024-2028). For at planen skal forplikte og bli «levende», må det følges med midler i kommende budsjett som behandles i Stortinget.

Både SIOPS og NVIO (Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner) har understreket i en tidligere fellesuttalelse at ny tiltaksplan må forplikte i budsjettpolitikken, og i et høringsinnspill til utenriks- og forsvarskomiteen i fjor la SIOPS inn en tydelig forventning om at finansieringen av tiltaksplanen ble dekket inn i forsvarsbudsjettet for 2025.

Mye av inndekningen har Støre-regjeringen fulgt opp i budsjettforslaget, men SIOPS er spørrende til bruken av veteranmidlene til Forsvarets veterantjeneste, og kommende implementering av planen.

SIOPS har foreslått en rekke forslag til fagbudsjettene til både Forsvarsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet. Les høringsinnspillene i til utenriks- og forsvarskomiteen og helse- og omsorgskomiteen.

Forslag fra SIOPS:

-Regjeringen følger opp inndekningen av ny tiltaksplan i kommende statsbudsjett og revidert nasjonalbudsjett.

-Regjeringen kommer tilbake til Stortinget med en ny stortingsmelding om veteranfeltet.

-Innføre en egen veteranlov i Norge. Regjeringen utreder muligheten for dette.

-Regjeringen utreder muligheten for et behandlingssenter for skadde utenlandsveteraner.

-Endre forsvarsloven paragraf 54. Utvide Forsvarets oppfølgingsansvar til livslang for de som har behov.

-Opprette stillingshjemler for skadde utenlandsveteraner.

-Likestilling av psykiske og fysiske skader i forsvarsloven.

-Regjeringen kommer tilbake med oversikt over skadde utenlandsveteraner.

-Regjeringen kartlegger hvilke utfordringer skadelidte og forvaltningen møter i veteransakene.

-Regjeringen gjennomfører en ny, uavhengig og grundig gjennomgang av erstatningsordninger for utenlandsveteranene.

-Styrke overføringen til frivillige veteranorganisasjonene og prosjekter gjennom tildeling til tilskuddsordningen.

- Stortinget sørger for at eksistensen til Forsvarets veterantjeneste (FVT) sikres som fagavdeling i Forsvaret.

Høring om statsbudsjettet 2025

Skjermdump Stortingets Nett-TV

Aktuelt

Nye regler ifm bruk av spesialisterklæringer på viktig høring

Tilsidesetting av spesialisterklæringer har vært et stort frustrasjonstema for mange veteraner de senere år. Nå er forslag til nye regler endelig ute på en høring, og hvor du kan si din mening.

Les mer

Viktige lovendringer som styrker rettsvernet til psykisk skadde veteraner er trådt i kraft 1. juli 2021

Fra 1. juli er forsvarsloven med tilhørende forskrifter endret på viktige områder som styrker rettsvernet for veteraner som blir psykisk skadet som følge av sin tjeneste i internasjonale operasjoner

Les mer

Vi må snakke om det ubehagelige - også om alkohol- og rusproblematikk

Når man sliter med psykiske helseplager er det fristende å komme seg inn i en slags "komfortsone" som rusmidler gir tilgang til, selv om dette bare virker midlertidig, og på sikt kan gjøre f. eks. en depresjon verre.

Les mer

Høring om endringsforslag til forsvarstilsatteforskriften

Det gjennomføres i sommer en høring på endringsforslag til forsvarstilsatteforskriften. Du kan delta og gi høringsinnspill selv, eller sende oss dine syn og innspill.

Les mer

Laksefiske i Lågen - Rienlågen og Hagnesvassdraget august og september

Har du lyst til å prøve laksefiske? Det kan være mindre krevende enn du tror, og du trenger ikke reise til de mest kjente, store lakseelvene, slike som Gaula, Namsen, Alta- og Stabburselva. Rienlågen og Hagnesvassdraget ligger bare en kort kjøretur fra Larvik og Sandefjord, og er kjent for godt fiske.

Les mer

Nyvalgte styremedlemmer og vel gjennomført landsmøte

SIOPS avholdt landsmøte lørdag 5. juni. Vi gleder oss over alle nye som ble valgt inn og alle som fortsetter i sine verv i organisasjonen. Les mer om hvem som ble valgt her.

Les mer

Om Siops

Om SIOPS


En av de mest alvorlige konsekvensene av Norges deltagelse i internasjonale operasjoner er at enkelte soldater kommer hjem med skader og utfordringer med å re-integrere seg i det sivile samfunnet.

Gjennom et målrettet arbeid med å bedre livssituasjonen til skadde veteraner og ved å være pådriver for forebygging av skader har Veteranforbundet SIOPS tatt på seg oppgaven med å fremme veteraners interesser.

Vår målsetting er at veteraner som blir skadet, enten fysisk eller psykisk, skal få et godt behandlingstilbud og trygge økonomiske rammer. For å få til dette er det avgjørende å øke kunnskapen og kompetansen på hvordan opplevelser og erfaringer fra livet som soldat kan påvirke helsesituasjonen. Dette er viktig i hjelpeapparatet og for at storsamfunnet skal anerkjenne den innsatsen hver enkelt soldat har gjort på vegne av nasjonene.

I Veteranforbundet SIOPS er det mange som har dyrekjøpte erfaringer med hva det vil si og ta med seg krigen hjem. Både veteraner, men også familiemedlemmer og nære venner. Denne erfaringskompetansen danner grunnlaget for Veteranforbundet SIOPS’ bidrag til arbeidet med forebygging av psykiske skader og utfordringer som følge av tjeneste.

Veteranforbundet SIOPS arbeider på flere plan for at alle veteraner skal komme helt hjem:

  • Råd- og veiledning: Som veteran eller pårørende kan du ta kontakt med SIOPS for råd og veiledning i forbindelse med spørsmål knyttet til for eksempel helsehjelp, juss, NAV eller økonomi. Hos SIOPS kan du komme i kontakt med en likemann, gjennom vårt likemannsnettverk Point of Contact (POC).
  • Myndighetskontakt: Veteranforbundet SIOPS arbeider målrettet opp mot Storting og regjering, departementer og etater – for å sikre skadde veteraners interesser og bidra til nødvendige endringer på systemnivå. Du kan lese mer om vårt politiske arbeid og våre standpunkter i en rekke saker som berører veteraner her.
  • Veteraners status: Veteranforbundet SIOPS bidrar til å sette veteransaken på dagsorden, gjennom å løfte fram soldater og veteraners historier. I Kongens Gate 9 i Oslo avholder vi jevnlig foredrag og debatter. Vi synliggjør veteransaken i media, på sosiale media og gjennom eventer og arrangementer.

Her kan du lese mer om vår handlingsplan for 2022/2023.

Les årsberetning for 2020/2021 her

Les årsberetning for 2021/2022 her

Les årsberetning for 2022/2023 her

Les årsberetning for 2023/2024 her

Våre vedtekter finner du her

Les protokollen fra landsmøtet 2020 her

Les protokollen fra landsmøtet 2021 her

Les protokollen fra landsmøtet 2022 her

Les protokollen fra landsmøtet 2023 her

Les protokollen fra landsmøtet 2024 her


Din trygghet er viktig for oss
Les vår personvernerklæring og våre vilkår for hvordan vi tar vare på dine opplysninger her.

About SIOPS
The veterans' association– wounded in international operations (SIOPS) was formed in 2006. Our main task is to assist and extend support to veterans with physical or mental injuries resulting from participation in international operations. SIOPS is the only organization, in Norway, dedicated to assisting wounded veterans and their families.

Since 1945, more than 100 000 Norwegians have served in international operations. Some of these soldiers return with injuries and find it hard to reintegrate back into civilian life. SIOPS works to ensure that those who do, receive the proper medical and legal assistance. By increasing knowledge about veterans, their experiences and challenges to civil society, we hope to achieve a worthy social support and security for our wounded veterans. In particular, good medical and financial support.

As an actor in civil society, and at the same time as a member of the extended defence family, we work with politicians as well as the defense establishment to further issues of critical importance for the veterans and reduce the number of wounded veterans. We work to influence different stakeholders such as members of Parliament, the Government, Ministry of Defence and the Armed Forces.

In addition to advocacy work, we organize recreational activities for veterans, as well as cultural events and meetings. This is to ensure that veterans have a place where they feel comfortable and can challenge themselves in safe surroundings. For those veterans who may need a more “one on one”-type of support, we offer assistance and counselling through our peer network 'Point of Contact.'