En skadd utenlandsveteran som har kjempet for erstatning siden 2019, har endelig fått saken avgjort. Saken skaper presedens mener generalsekretær i SIOPS.
Onsdag 22. januar avviste Høyesterett en anke fra staten ved Forsvarsdepartementet over en lagmannsrettsdom som ga en utenlandsveteran fra Hønefoss rett til den øverste erstatningssatsen for veteransaker i Norge på 65G. Dermed blir lagmannsrettens dom stående.
Staten har tidligere ment at det ikke var årsakssammenheng mellom tjenestehendelser som utenlandsveteranen har fortalt om fra tiden som UNIFIL-soldat i Libanon på 1980-tallet, og vedkomnes psykiske belastningsskader etter hjemkomsten til Norge.
Et annet sentralt moment som staten har betvilt i saken er den direkte sammenheng mellom psykiske belastningsskader fra utenlandstjenesten, og varig ervervsmessig uførhet, altså evnen til å utføre arbeid.
Kampen mot staten
Sakshistorikken er som i mange av veteransakene, lang.
Utenlandsveteranen fikk først avslag av Statens pensjonskasse (SPK) da han søkte om kompensasjon, den særskilte kompensasjonsordningen for skadde utenlandsveteraner fra internasjonale operasjoner, beskrevet og regulert i forsvarsloven.
Den særskilte kompensasjonsordningen administreres av SPK på vegne av Forsvarsdepartementet, der avslag i pensjonskassens saksbehandling kan påklages til en egen klagenemnd for disse sakene (Klagenemnda for krav om erstatning og kompensasjon for psykiske belastningsskader som følge av deltagelse i internasjonale operasjoner). Les mer om kompensasjonsordningens historie her.
Etter en saksrunde i klagenemnda, ble han tilkjent 35G, tilsvarende kr. 4.277.875, men måtte ta staten videre til tingretten for å kreve utbetalt resten av erstatningsbeløpet. Vedtaket fra klagenemnda ble ansett som ugyldig. Videre anket Forsvarsdepartementet tingrettens dom til lagmannsretten, men fikk ikke medhold. Lagmannsretten kom også frem til at han skulle få utbetalt til sammen 65G, tilsvarende kr. 7.944.625, som i dag er den øverste av de to erstatningssatsene i den særskilte kompensasjonsordningen.
Ankeutvalget i Høyesterett avviste til slutt anken, som betyr at lagmannsrettens dom blir stående, at den er rettskraftig. Domstolene har vært enig med fremstillingen til den skadde utenlandsveteranen hele veien, men staten valgte likevel å anke
I denne saken var det ingen tidsnær dokumentasjon, noe som var et sentralt tema for saken.
Utenlandsveteranen fortalte til lokalavisen Ringsaker blad om en vanskelig og tung tid etter tjenesten i Libanon.
Ny presedens for veteransakene
Generalsekretær og jurist Kjetil Bragstad, som selv har kjempet mot staten etter sin alvorlige skade i Afghanistan, påpeker at dommen kan skape presedens for tilsvarende saker i fremtiden.
-I saken forelå det ingen tidsnære dokumenterte bevis på 31 år. Når Høyesterett har nektet saken behandlet, gjør dette at Lagmannsrettens dom blir stående og får større rettskildemessig vekt, hvor det som knytter seg til årsakssammenheng og tidsnære dokumenterte bevis sto sentralt. Det har vi fått flere tilbakemeldinger på er en gjennomgående utfordring på feltet, kommenterer Bragstad.
Bragstad påpeker videre at saken også viser noe annet som er viktig.
-Staten ved Forsvarsdepartementet går unødvendig langt for å faktisk gi skadde utenlandsveteraner rett. Man kan jo stille spørsmål til hvorfor de gjør det, og om det er en del av den veteranpolitiske holdningen?
-Skal man virkelig måtte gå helt til Høyesterett for å få rett på det selv tingretten har avsagt dom på? Vi vet at det har vært og er vanskelig med dokumentasjon langt tilbake i tid. Her har skadevolder, her ved Forsvaret og staten som arbeidsgiver, et ansvar. Det er jo rart at staten gjennom slike handlinger viser at de vil gjøre veldig mye for å slippe dette ansvaret, poengterer Bragstad.
Tidligere har SIOPS kritisert SPK og staten for svært lang saksbehandlingstid i erstatningssakene for utenlandsveteranene, en behandlingspraksis som går utover helsesituasjonen til den enkelte og deres nære.
Fornøyd advokat
Advokat John Tuflått som har representert utenlandsveteranen gjennom fem instanser og mange år er naturlig nok godt fornøyd med resultatet i saken, og håper at denne dommen kan gjøre det lettere for veteraner å vinne frem i lignende saker. Tuflått sitter i dag i advokatnettverket i SIOPS.
Saken ble først omtalt i Ringsaker blad.
Publisert 03.02.25 |
Les vår kommentar til regjeringens kommende langtidsplan for Forsvaret
Les merArbeidet med statsbudsjettet er i gang
Les merRegjeringen har lansert ny veteranplan. Les våre kommentarer her.
Les mer
En av de mest alvorlige konsekvensene av Norges deltagelse i internasjonale operasjoner er at enkelte soldater kommer hjem med skader og utfordringer med å re-integrere seg i det sivile samfunnet.
Gjennom et målrettet arbeid med å bedre livssituasjonen til skadde veteraner og ved å være pådriver for forebygging av skader har Veteranforbundet SIOPS tatt på seg oppgaven med å fremme veteraners interesser.
Vår målsetting er at veteraner som blir skadet, enten fysisk eller psykisk, skal få et godt behandlingstilbud og trygge økonomiske rammer. For å få til dette er det avgjørende å øke kunnskapen og kompetansen på hvordan opplevelser og erfaringer fra livet som soldat kan påvirke helsesituasjonen. Dette er viktig i hjelpeapparatet og for at storsamfunnet skal anerkjenne den innsatsen hver enkelt soldat har gjort på vegne av nasjonene.
I Veteranforbundet SIOPS er det mange som har dyrekjøpte erfaringer med hva det vil si og ta med seg krigen hjem. Både veteraner, men også familiemedlemmer og nære venner. Denne erfaringskompetansen danner grunnlaget for Veteranforbundet SIOPS’ bidrag til arbeidet med forebygging av psykiske skader og utfordringer som følge av tjeneste.
Veteranforbundet SIOPS arbeider på flere plan for at alle veteraner skal komme helt hjem:
Her kan du lese mer om vår handlingsplan for 2022/2023.
Les årsberetning for 2020/2021 her
Les årsberetning for 2021/2022 her
Les årsberetning for 2022/2023 her
Les årsberetning for 2023/2024 her
Les protokollen fra landsmøtet 2020 her
Les protokollen fra landsmøtet 2021 her
Les protokollen fra landsmøtet 2022 her
Les protokollen fra landsmøtet 2023 her
Les protokollen fra landsmøtet 2024 her
Din trygghet er viktig for oss
Les vår personvernerklæring og våre vilkår for hvordan vi tar vare på dine opplysninger her.
About SIOPS
The veterans' association– wounded in international operations (SIOPS) was formed in 2006. Our main task is to assist and extend support to veterans with physical or mental injuries resulting from participation in international operations. SIOPS is the only organization, in Norway, dedicated to assisting wounded veterans and their families.
Since 1945, more than 100 000 Norwegians have served in international operations. Some of these soldiers return with injuries and find it hard to reintegrate back into civilian life. SIOPS works to ensure that those who do, receive the proper medical and legal assistance. By increasing knowledge about veterans, their experiences and challenges to civil society, we hope to achieve a worthy social support and security for our wounded veterans. In particular, good medical and financial support.
As an actor in civil society, and at the same time as a member of the extended defence family, we work with politicians as well as the defense establishment to further issues of critical importance for the veterans and reduce the number of wounded veterans. We work to influence different stakeholders such as members of Parliament, the Government, Ministry of Defence and the Armed Forces.
In addition to advocacy work, we organize recreational activities for veterans, as well as cultural events and meetings. This is to ensure that veterans have a place where they feel comfortable and can challenge themselves in safe surroundings. For those veterans who may need a more “one on one”-type of support, we offer assistance and counselling through our peer network 'Point of Contact.'