Hvilken veteranpolitikk ønsker Arbeiderpartiet og Høyre?

I forslag til nye partiprogram for Arbeiderpartiet og Høyre er konkrete tiltak for utenlandsveteranene nå uteblitt. SIOPS kritiserer partiene for manglende veteranprioritering, og er spørrende til avgjørelsen. Vi forventer og håper at partiene tydelig understreker sin politikk for Norges 53.000 utenlandsveteraner og deres nærmeste.

Skuffelse fra SIOPS

De politiske partiene er godt i gang med utarbeidelsen av nye stortingsvalgprogram for perioden 2025-2029. Valg eller partiprogrammene presenterer hva de politiske partiene skal arbeide for i kommende stortingsperiode. Både Arbeiderpartiet og Høyre har lansert sine førsteutkast til nye program, som skal behandles på landsmøtene før påsken i 2025.

Representanter fra SIOPS har sendt inn flere forslag til partiene under programprosessen. SIOPS er partipolitisk uavhengig, og forsøker å bevege det politiske Norge til det beste for utenlandsveteraner fra internasjonale operasjoner, og deres nærmeste.

Dessverre mangler førsteutkastene til både Arbeiderpartiet og Høyre veteranpolitikk, noe som er i sterk kontrast til gjeldende partiprogram for 2021-2025, der begge parti har redegjort for sine tiltak for de norske utenlandsveteranene. SIOPS reagerer på manglende veteranpolitisk innhold.

-Vi hadde forventet at de store partiene, særlig styringspartiene Arbeiderpartiet og Høyre, hadde konkret politikk for utenlandsveteranene våre i forslag til nye program. En manglende presisering sender et uheldig signal til alle dem som har gjort en innsats for Norge, og deres nærmeste og etterlatte.

-Det er myndighetenes særskilte moralske ansvar å ta vare på dem vi sender ut på vegne av felleskapet til krise- og krigsområder, ofte med fare for eget liv, kommenterer rådgiver i SIOPS Njål Kjølholdt-Gustavsen.

Kjølholdt-Gustavsen er tydelig på at SIOPS nå forventer at programkomiteene og delegatene på landsmøtene spisser veteranprofilen i nytt partiprogram. Han påpeker at SIOPS ønsker videre dialog med programkomiteene og sentrale forsvarspolitikere i begge parti.

Både FrP, Venstre, MDG og Rødt har konkret veteranpolitikk i sine førsteutkast til nye partiprogram. SV har ingen veteranpolitiske kulepunkter per i dag.

-Vi i SIOPS er spørrende til hva Jonas Gahr Støre og Erna Solberg ønsker seg for norsk veteranpolitikk de kommende år? Selv om sittende regjering har lansert en ny tiltaksplan for veteranfeltet, er på ingen måter arbeidet sluttført.

-Ny tiltaksplan skal ifølge Støre-regjeringen være et «levende dokument», det betyr at endringer kan komme i neste stortingsperiode, samtidig slutter planperioden et år før avslutningen av neste styringsperiode. Hvilken holdning har partiene til dette arbeidet i dag?, understreker Kjølholdt-Gustavsen.

SIOPS ved styreleder Arve M. Aaasbak, generalsekretær Kjetil Bragstad og rådgiver Kjølholdt-Gustavsen har problematisert partienes førsteutkast i et leserinnlegg i Forsvarets forum (06.10.24): "Støre og Solberg: Hva vil dere gjøre for norske utenlandsveteraner?".

Fremtidens veteranpolitikk

SIOPS har flere konkrete forslag til ny veteranpolitikk som svarer på aktuelle samfunnsutfordringer. Generalsekretær og Afghanistan-veteran Kjetil Bragstad redegjør for noen av de politiske forslagene som er spilt inn.

-Vi i SIOPS har foreslått en egen veteranlov i Norge, en utvidelse av Forsvarets oppfølgingsansvar etter endt tjeneste, en grundig gjennomgang av erstatningsreglene for veteranene, en likestilling mellom psykiske og fysiske skader i lovverket for skadde utenlandsveteraner, og nedkorting av saksbehandlingstiden i erstatningssakene med mer, kommenterer Bragstad.

SIOPS har understreket viktigheten overfor de politiske partiene om en fremtidsrettet norsk veteranpolitikk, og forventer at dette skrives inn i andreutkastene som skal behandles på landsmøtene neste år.

Hvilken veteranpolitikk ønsker Arbeiderpartiet og Høyre?

Publisert 19.11.24

Aktuelt

Høstens Yogasamling på Nøsen

16.-20.oktober inviterer vi til nok en yogasamling på Nøsen

Les mer

Skaft- og slirekurs for nybegynnere

Bli med på kurs i oktober

Les mer

Fellesuttalelse om ny tiltaksplan for veteraner

Sammen med veteran- og arbeidstakerorganisasjonene setter vi krav til kommende tiltaksplan

Les mer

Periodisering av handlingsplanen i SIOPS

Les vår periodisering av målvedtakene i SIOPS

Les mer

5. september setter vi i gang med nye runder med Yoga

Les mer om yogakursene våre her

Les mer

Havets frihet venter på deg!

Les mer om vårt kommende kurs i i tur- og havpadling.

Les mer

Om Siops

Om SIOPS


En av de mest alvorlige konsekvensene av Norges deltagelse i internasjonale operasjoner er at enkelte soldater kommer hjem med skader og utfordringer med å re-integrere seg i det sivile samfunnet.

Gjennom et målrettet arbeid med å bedre livssituasjonen til skadde veteraner og ved å være pådriver for forebygging av skader har Veteranforbundet SIOPS tatt på seg oppgaven med å fremme veteraners interesser.

Vår målsetting er at veteraner som blir skadet, enten fysisk eller psykisk, skal få et godt behandlingstilbud og trygge økonomiske rammer. For å få til dette er det avgjørende å øke kunnskapen og kompetansen på hvordan opplevelser og erfaringer fra livet som soldat kan påvirke helsesituasjonen. Dette er viktig i hjelpeapparatet og for at storsamfunnet skal anerkjenne den innsatsen hver enkelt soldat har gjort på vegne av nasjonene.

I Veteranforbundet SIOPS er det mange som har dyrekjøpte erfaringer med hva det vil si og ta med seg krigen hjem. Både veteraner, men også familiemedlemmer og nære venner. Denne erfaringskompetansen danner grunnlaget for Veteranforbundet SIOPS’ bidrag til arbeidet med forebygging av psykiske skader og utfordringer som følge av tjeneste.

Veteranforbundet SIOPS arbeider på flere plan for at alle veteraner skal komme helt hjem:

  • Råd- og veiledning: Som veteran eller pårørende kan du ta kontakt med SIOPS for råd og veiledning i forbindelse med spørsmål knyttet til for eksempel helsehjelp, juss, NAV eller økonomi. Hos SIOPS kan du komme i kontakt med en likemann, gjennom vårt likemannsnettverk Point of Contact (POC).
  • Myndighetskontakt: Veteranforbundet SIOPS arbeider målrettet opp mot Storting og regjering, departementer og etater – for å sikre skadde veteraners interesser og bidra til nødvendige endringer på systemnivå. Du kan lese mer om vårt politiske arbeid og våre standpunkter i en rekke saker som berører veteraner her.
  • Veteraners status: Veteranforbundet SIOPS bidrar til å sette veteransaken på dagsorden, gjennom å løfte fram soldater og veteraners historier. I Kongens Gate 9 i Oslo avholder vi jevnlig foredrag og debatter. Vi synliggjør veteransaken i media, på sosiale media og gjennom eventer og arrangementer.

Her kan du lese mer om vår handlingsplan for 2022/2023.

Les årsberetning for 2020/2021 her

Les årsberetning for 2021/2022 her

Les årsberetning for 2022/2023 her

Les årsberetning for 2023/2024 her

Våre vedtekter finner du her

Les protokollen fra landsmøtet 2020 her

Les protokollen fra landsmøtet 2021 her

Les protokollen fra landsmøtet 2022 her

Les protokollen fra landsmøtet 2023 her

Les protokollen fra landsmøtet 2024 her


Din trygghet er viktig for oss
Les vår personvernerklæring og våre vilkår for hvordan vi tar vare på dine opplysninger her.

About SIOPS
The veterans' association– wounded in international operations (SIOPS) was formed in 2006. Our main task is to assist and extend support to veterans with physical or mental injuries resulting from participation in international operations. SIOPS is the only organization, in Norway, dedicated to assisting wounded veterans and their families.

Since 1945, more than 100 000 Norwegians have served in international operations. Some of these soldiers return with injuries and find it hard to reintegrate back into civilian life. SIOPS works to ensure that those who do, receive the proper medical and legal assistance. By increasing knowledge about veterans, their experiences and challenges to civil society, we hope to achieve a worthy social support and security for our wounded veterans. In particular, good medical and financial support.

As an actor in civil society, and at the same time as a member of the extended defence family, we work with politicians as well as the defense establishment to further issues of critical importance for the veterans and reduce the number of wounded veterans. We work to influence different stakeholders such as members of Parliament, the Government, Ministry of Defence and the Armed Forces.

In addition to advocacy work, we organize recreational activities for veterans, as well as cultural events and meetings. This is to ensure that veterans have a place where they feel comfortable and can challenge themselves in safe surroundings. For those veterans who may need a more “one on one”-type of support, we offer assistance and counselling through our peer network 'Point of Contact.'