Lang behandlingstid forverrer helsen til veteraner

SIOPS frykter at en unødvendig ressurskrevende saksbehandling i erstatningssakene belaster helsen til enkeltveteranene. Vi forventer nå at Statens Pensjonskasse (SPK) tar hensyn og utviser raushet ovenfor skadde norske krigsveteraner

Trenering og dårlig samhandling

I dag kan skadde norske krigsveteraner søke en egen kompensasjonsordning som håndteres av SPK på vegne av Forsvarsdepartementet, en søknadsprosess som SIOPS mener er svært tidskrevende og belastende for den enkelte krigsveteran i flere saker. Søkerne i disse prosessene er veteraner med ulike former for skade etter militærtjenesten i utlandet, mange er i et pågående behandlingsløp.

-Vi har fått flere tilbakemeldinger fra veteranmiljøet om at saksbehandlingen tar alt for lang tid, i enkelte saker har behandlingen tatt nærmere 10 år. Dette er svært kritikkverdig, og har i flere saker forverret helsesituasjonen betraktelig for veteranen, søkere som fra før har dårlig helse. Flere vedtak har også manglende eller dårlig begrunnelse. Klagerundene krever mye tid og ressurser, kommenterer generalsekretær i SIOPS og selv skadet Afghanistan-veteran Kjetil Bragstad.

SIOPS mener at SPKs saksbehandling fremstår som unødvendig ressurskrevende ved at de krever flere sakkyndige vurderinger fra spesialister, dette fører til lengre behandlingstid. Vi mener også at samhandlingen mellom SPK og NAV er altfor dårlig i dag.

SIOPS erfarer at SPK setter til side sentrale vedtak fra NAV i behandlingen av erstatningssakene. Fortsatt registrerer vi at spesialisterklæringer ikke tas til følge, dette er kritikkverdig. SIOPS mener det er tegn på at flere saker treneres, noe som igjen medfører til et bremset behandlingsforløp.

Forventer mer forståelse

SIOPS forventer nå at SPK følger god forvaltningsskikk i fremtidige saker. SPK må opptre mer raust ovenfor skadde veteraner. Veteranene må bli møtt av en offentlig forvaltning med den respekten og anerkjennelsen de fortjener. Mange blir «små» i møtet med det store systemet, det må utvises hensyn til enkeltpersoners dårlige helse.

SIOPS ber Statens Pensjonskasse klargjøre om denne behandlingsmåten fremdeles praktiseres i erstatningssakene i dag. De mener at praksisen kan være et brudd med etiske retningslinjer for statsansatte og uskrevne regler om god forvaltningsskikk, noe som innebærer at offentlige ansatte skal ta hensyn til innbyggernes situasjon, inkludert helsesituasjonen.

Lang behandlingstid forverrer helsen til veteraner

Foto: Njål Kjølholdt-Gustavsen, SIOPS

Aktuelt

Hedersløpet 2020

Vi og 200 andre ivrige løpere deltok på årets Hedersløp.

Les mer

God respons og interesse for SIOPS' innspill under høring i utenriks- og forsvarskomiteen

SIOPS deltok på høring om St. Mld. 15 (2019-2020) "Også vi når det blir krevet - veteraner i vår tid". Dette har vært en av våre kjernesaker siden starten på 2019 og det var positivt at så mange i komitéen viste sin interesse for våre innspill og kommentarer til meldingen styrker og svakheter. Se hvordan det gikk på høringen videre i artikkelen.

Les mer

Representantforslag fra Rødt vil sikre og styrke skadde veteraners rettigheter

Når St.Mld.15 (2020) skal behandles på Stortinget, skal politikerne også ta stilling til et representantforslag fra Bjørnar Moxnes. Forslaget ivaretar flertallsinnstillingene fra den regjeringsoppnevnte arbeidsgruppen som så på erstatnings og kompensasjonsordningene. SIOPS og samtlige veteran- og tjenestemannsorganisasjoner støtter forslaget.

Les mer

SIOPS høringsinnspill om endringer i forsvarsloven med forskrifter

SIOPS har sendt inn et viktig høringsinnspill for å endre veteraners rettigheter i forsvarsloven med forskrifter. Hold deg oppdatert, og les innspillet vårt.

Les mer

Våre innspill til stortingshøring om veteranmeldingen

Vi har sendt inn skriftlige høringsinnspill til behandlingen av St. Mld.15 (2019-2020) "Også vi når det blir krevet - veteraner i vår tid". Vi har gitt våre innspill på høringens ambisjonsnivå og hvilke tiltak vi mener det er viktigst å følge opp videre med ivaretakelse av veteraner.

Les mer

Trening med personlig trener for veteraner i Fredrikstad

Veteran og personlig trener, Stian, tilbyr gruppetrening for veteraner i Fredrikstad fast hver uke. "Vårt mål er å fange opp de som trenger det mest, gjennom et gratis, lavterskeltilbud for veteraner". Les mer om Stian og aktiviteten han og teamet hans tilbyr.

Les mer

Om Siops

Om SIOPS


En av de mest alvorlige konsekvensene av Norges deltagelse i internasjonale operasjoner er at enkelte soldater kommer hjem med skader og utfordringer med å re-integrere seg i det sivile samfunnet.

Gjennom et målrettet arbeid med å bedre livssituasjonen til skadde veteraner og ved å være pådriver for forebygging av skader har Veteranforbundet SIOPS tatt på seg oppgaven med å fremme veteraners interesser.

Vår målsetting er at veteraner som blir skadet, enten fysisk eller psykisk, skal få et godt behandlingstilbud og trygge økonomiske rammer. For å få til dette er det avgjørende å øke kunnskapen og kompetansen på hvordan opplevelser og erfaringer fra livet som soldat kan påvirke helsesituasjonen. Dette er viktig i hjelpeapparatet og for at storsamfunnet skal anerkjenne den innsatsen hver enkelt soldat har gjort på vegne av nasjonene.

I Veteranforbundet SIOPS er det mange som har dyrekjøpte erfaringer med hva det vil si og ta med seg krigen hjem. Både veteraner, men også familiemedlemmer og nære venner. Denne erfaringskompetansen danner grunnlaget for Veteranforbundet SIOPS’ bidrag til arbeidet med forebygging av psykiske skader og utfordringer som følge av tjeneste.

Veteranforbundet SIOPS arbeider på flere plan for at alle veteraner skal komme helt hjem:

  • Råd- og veiledning: Som veteran eller pårørende kan du ta kontakt med SIOPS for råd og veiledning i forbindelse med spørsmål knyttet til for eksempel helsehjelp, juss, NAV eller økonomi. Hos SIOPS kan du komme i kontakt med en likemann, gjennom vårt likemannsnettverk Point of Contact (POC).
  • Myndighetskontakt: Veteranforbundet SIOPS arbeider målrettet opp mot Storting og regjering, departementer og etater – for å sikre skadde veteraners interesser og bidra til nødvendige endringer på systemnivå. Du kan lese mer om vårt politiske arbeid og våre standpunkter i en rekke saker som berører veteraner her.
  • Veteraners status: Veteranforbundet SIOPS bidrar til å sette veteransaken på dagsorden, gjennom å løfte fram soldater og veteraners historier. I Kongens Gate 9 i Oslo avholder vi jevnlig foredrag og debatter. Vi synliggjør veteransaken i media, på sosiale media og gjennom eventer og arrangementer.

Her kan du lese mer om vår handlingsplan for 2022/2023.

Les årsberetning for 2020/2021 her

Les årsberetning for 2021/2022 her

Les årsberetning for 2022/2023 her

Les årsberetning for 2023/2024 her

Våre vedtekter finner du her

Les protokollen fra landsmøtet 2020 her

Les protokollen fra landsmøtet 2021 her

Les protokollen fra landsmøtet 2022 her

Les protokollen fra landsmøtet 2023 her

Les protokollen fra landsmøtet 2024 her


Din trygghet er viktig for oss
Les vår personvernerklæring og våre vilkår for hvordan vi tar vare på dine opplysninger her.

About SIOPS
The veterans' association– wounded in international operations (SIOPS) was formed in 2006. Our main task is to assist and extend support to veterans with physical or mental injuries resulting from participation in international operations. SIOPS is the only organization, in Norway, dedicated to assisting wounded veterans and their families.

Since 1945, more than 100 000 Norwegians have served in international operations. Some of these soldiers return with injuries and find it hard to reintegrate back into civilian life. SIOPS works to ensure that those who do, receive the proper medical and legal assistance. By increasing knowledge about veterans, their experiences and challenges to civil society, we hope to achieve a worthy social support and security for our wounded veterans. In particular, good medical and financial support.

As an actor in civil society, and at the same time as a member of the extended defence family, we work with politicians as well as the defense establishment to further issues of critical importance for the veterans and reduce the number of wounded veterans. We work to influence different stakeholders such as members of Parliament, the Government, Ministry of Defence and the Armed Forces.

In addition to advocacy work, we organize recreational activities for veterans, as well as cultural events and meetings. This is to ensure that veterans have a place where they feel comfortable and can challenge themselves in safe surroundings. For those veterans who may need a more “one on one”-type of support, we offer assistance and counselling through our peer network 'Point of Contact.'