Ny veteranpolitikk: Omvendt bevisbyrde, realitetsbehandling og medaljen for falne i strid

Styret i SIOPS vedtok den 10. desember at organisasjonen støtter et politisk vedtak som snur bevisbyrden i erstatningssakene for utenlandsveteranene, videre en ordning der tingretten og eventuelt høyere domstol kan ta stilling til sakene, og at Forsvarets medalje for falne i strid gis tilbakevirkende kraft.

SIOPS-styret gikk inn for flere sentrale veteranpolitiske forslag, som sett i sammenheng med forslaget vårt om en egen norsk veteranlov, vil utgjøre en ny erstatnings- og rettighetsmodell for utenlandsveteranene i Norge. Dette vil gjøre det lettere for skadde utenlandsveteraner i erstatningssakene.

Styret og administrasjonen vil arbeide aktivt for disse veteransakene i 2025 både opp mot politikerne og Forsvaret. Les oversikten over de veteranpolitiske innspillene fra SIOPS her.

Inspirasjon fra dansk veteranmodell

SIOPS går inn for en politisk avtale som sikrer utenlandsveteranene en omvendt bevisbyrde i erstatningssakene. Det vil innebære en enklere prosess for å få erstatning for blant annet posttraumatisk stresslidelse (PTSD) som følge av utenlandstjenesten, hvor utenlandsveteraner ikke selv må bevise at deres skader er en konsekvens av internasjonal utstasjonering, men at det istedenfor er opp til offentlige myndigheter å sannsynliggjøre at vedkomne ikke har fått skadene som følge av militær utstasjonering, slik det nå jobbes med i Danmark.

I Danmark vedtok politikerne i november gjennom et bredt flertall i Folketinget, en særskilt politisk avtale som sikrer utenlandsveteranen omvendt bevisbyrde. Som et resultat av denne saken kan nå 400 danske soldater få gjenåpnet sakene sine. Ordningen som omtales som «formodningsregelen» trer først i kraft i 2026.

-Det er gledelig og se at danske myndigheter tar innover seg noen av de mest alvorlige konsekvensene av krigsdeltagelse, nemlig at soldater får skader som følge av tjenesten. Afghanistan-undersøkelsen viser jo at så mange som over 10 % har utfordringer etter endt tjeneste, og enkelte anslag kan tilsi at vi kan ha mellom 500 og 1000 personer som har behov for en eller annen form for bistand, oppfølging eller lignende i etterkant. Dette er absolutt noe Norge bør se til, kommenterer generalsekretær i SIOPS og jurist Kjetil Bragstad.

SIOPS mener at en lignende ordning kan behandles politisk i Stortinget, som i anledning revideringen av tiltaksplanen for veteranene (2024-2028), eller gjennom behandlingen av en egen veteranlov. Les mer om erstatningsordningene for norske utenlandsveteraner her.

Styret gikk også inn for en juridisk ordning med realitetsbehandling av erstatningssakene for utenlandsveteranene i tingretten, eller en høyere domstol. SIOPS ønsker å gi Tingretten, og eventuelt en høyere domstol, anledning til å treffe en materiell avgjørelse i sakene. I slike saker tar ikke retten bare stilling til gyldigheten av erstatningsvedtaket. Dette ble anbefalt av Forsvarsdepartementets arbeidsgruppe i 2020, men ikke fulgt opp i ettertid.

Det foreslåtte systemet ligger nærmere dagens system for pasientskadesaker, jamfør. pasientskadelovens § 18. Dette kan forkorte saksbehandlingstiden slik at den enkelte utenlandsveteran slipper flere runder mellom domstolene og klagenemnda (klagenemnda for erstatning og kompensasjon for psykiske belastningsskader som følge av deltakelse i internasjonale operasjoner).

Utvidet medaljepolitikk

SIOPS-styret gikk videre inn for at Forsvarets medalje for falne i strid får tilbakevirkende kraft, på lik linje med medaljen for såret i strid. SIOPS fikk et viktig gjennomslag da medaljen for såret i strid etter mange års kamp, endelig fikk tilbakevirkende kraft tilbake til 1947. Nye medaljestatutter (revidert 26.11.24) kan leses i sin helhet her.

Forsvarets medalje for falne i strid ble innstiftet 1. januar 2005, da under navnet Forsvarets medalje for falne og sårede i strid. Medaljen har senere blitt utskilt som selvstendig dekorasjon, og har blitt tildelt i tidsrommet 2004 til 2011, alle for falne fra operasjonene i Afghanistan.

Ifølge tiltak 14 Dekorasjoner i Støre-regjeringens nye tiltaksplan for veteraner (2024-2028) har medaljen for falne i strid ikke blitt tildelt for forhold før 2005:

Siden 2005 har personell som mister livet i stridshandlinger blitt tildelt Forsvarets medalje for falne i strid. Likeledes har de som har blitt såret, enten fysisk eller psykisk, blitt tildelt Forsvarets medalje for sårede i strid. De to sistnevnte medaljene har ikke blitt tildelt for forhold som fant sted før 2005. Forsvaret har søkbare, digitale registre over personell som har gjort tjeneste fra 1978, og det pågår et arbeid med digitalisering av eldre data”, (Tiltaksplanen for anerkjennelse, ivaretakelse og oppfølging av veteraner, Forsvarsdepartementet 2024, side 18.

- Militære dekorasjoner er en viktig del av den offentlige veterananerkjennelsen i Norge. For SIOPS er det viktig å arbeide for at soldatene og deres etterlatte får den offisielle anerkjennelsen som de fortjener, understreker rådgiver i SIOPS Njål Kjølholdt-Gustavsen.

SIOPS-styret tydeliggjør at Forsvaret og politikerne gjennom arbeidet med budsjettene prioriterer økonomiske ressurser til etatens medaljearbeid, slik at behandlingstiden på medaljesakene går ned.

SIOPS-styret vedtok følgende uttalelse:

Veteranforbundet SIOPS forventer at Forsvaret deler ut medaljen for falne i strid for forhold i internasjonale operasjoner før 2005. Organisasjonen forventer videre at medaljens statutter i klartekst gis tilbakevirkende kraft til begynnelsen av Norges militære deltagelse i internasjonale operasjoner i 1947, på lik linje med medaljen for såret i strid.

SIOPS henstiller til at Forsvaret ved Forsvarets veterantjeneste (FVT) i samarbeid med Forsvarets kommunikasjon (FKOM), lager en konkret informasjonssak på etatens nettside om praktisering av medaljestatuttene, herunder relevant medaljehistorikk, søknadsprosedyrer og tildeling til etterlatte. Vi etterspør om dekorasjonsseksjonen i FVT har nødvendig ressurser på personellsiden til håndtering av nye medaljer og medaljeutvidelser, og forventer at dette prioriteres ved ressurstildeling.

Ny veteranpolitikk: Omvendt bevisbyrde, realitetsbehandling og medaljen for falne i strid

Foto: SIOPS

Publisert: 17.12.24

Aktuelt

Høring om statsbudsjettet 2025

Les høringsinnspillene fra SIOPS til nytt statsbudsjett

Les mer

Åpningstider onsdag - fredag uke 42

SIOPS lokaler er stengt onsdag 16. - fredag 18. oktober for å gjennomføre strategisamling med tillitsvalgte og administrasjonen

Les mer

Statsbudsjettet 2025: overordnet kommentar

Forslag til statsbudsjett er lanser. Les vår kommentar

Les mer

Urettferdige medaljeregler

SIOPS tar kampen videre for en rettferdig og verdig anerkjennelse

Les mer

Smuksjøseter 2024

Meld dere på førjulssamling på Smuksjøseter

Les mer

Norsk veteranlov og livslang oppfølging

Nye styrevedtak. Les mer her

Les mer

Om Siops

Om SIOPS


En av de mest alvorlige konsekvensene av Norges deltagelse i internasjonale operasjoner er at enkelte soldater kommer hjem med skader og utfordringer med å re-integrere seg i det sivile samfunnet.

Gjennom et målrettet arbeid med å bedre livssituasjonen til skadde veteraner og ved å være pådriver for forebygging av skader har Veteranforbundet SIOPS tatt på seg oppgaven med å fremme veteraners interesser.

Vår målsetting er at veteraner som blir skadet, enten fysisk eller psykisk, skal få et godt behandlingstilbud og trygge økonomiske rammer. For å få til dette er det avgjørende å øke kunnskapen og kompetansen på hvordan opplevelser og erfaringer fra livet som soldat kan påvirke helsesituasjonen. Dette er viktig i hjelpeapparatet og for at storsamfunnet skal anerkjenne den innsatsen hver enkelt soldat har gjort på vegne av nasjonene.

I Veteranforbundet SIOPS er det mange som har dyrekjøpte erfaringer med hva det vil si og ta med seg krigen hjem. Både veteraner, men også familiemedlemmer og nære venner. Denne erfaringskompetansen danner grunnlaget for Veteranforbundet SIOPS’ bidrag til arbeidet med forebygging av psykiske skader og utfordringer som følge av tjeneste.

Veteranforbundet SIOPS arbeider på flere plan for at alle veteraner skal komme helt hjem:

  • Råd- og veiledning: Som veteran eller pårørende kan du ta kontakt med SIOPS for råd og veiledning i forbindelse med spørsmål knyttet til for eksempel helsehjelp, juss, NAV eller økonomi. Hos SIOPS kan du komme i kontakt med en likemann, gjennom vårt likemannsnettverk Point of Contact (POC).
  • Myndighetskontakt: Veteranforbundet SIOPS arbeider målrettet opp mot Storting og regjering, departementer og etater – for å sikre skadde veteraners interesser og bidra til nødvendige endringer på systemnivå. Du kan lese mer om vårt politiske arbeid og våre standpunkter i en rekke saker som berører veteraner her.
  • Veteraners status: Veteranforbundet SIOPS bidrar til å sette veteransaken på dagsorden, gjennom å løfte fram soldater og veteraners historier. I Kongens Gate 9 i Oslo avholder vi jevnlig foredrag og debatter. Vi synliggjør veteransaken i media, på sosiale media og gjennom eventer og arrangementer.

Her kan du lese mer om vår handlingsplan for 2022/2023.

Les årsberetning for 2020/2021 her

Les årsberetning for 2021/2022 her

Les årsberetning for 2022/2023 her

Les årsberetning for 2023/2024 her

Våre vedtekter finner du her

Les protokollen fra landsmøtet 2020 her

Les protokollen fra landsmøtet 2021 her

Les protokollen fra landsmøtet 2022 her

Les protokollen fra landsmøtet 2023 her

Les protokollen fra landsmøtet 2024 her


Din trygghet er viktig for oss
Les vår personvernerklæring og våre vilkår for hvordan vi tar vare på dine opplysninger her.

About SIOPS
The veterans' association– wounded in international operations (SIOPS) was formed in 2006. Our main task is to assist and extend support to veterans with physical or mental injuries resulting from participation in international operations. SIOPS is the only organization, in Norway, dedicated to assisting wounded veterans and their families.

Since 1945, more than 100 000 Norwegians have served in international operations. Some of these soldiers return with injuries and find it hard to reintegrate back into civilian life. SIOPS works to ensure that those who do, receive the proper medical and legal assistance. By increasing knowledge about veterans, their experiences and challenges to civil society, we hope to achieve a worthy social support and security for our wounded veterans. In particular, good medical and financial support.

As an actor in civil society, and at the same time as a member of the extended defence family, we work with politicians as well as the defense establishment to further issues of critical importance for the veterans and reduce the number of wounded veterans. We work to influence different stakeholders such as members of Parliament, the Government, Ministry of Defence and the Armed Forces.

In addition to advocacy work, we organize recreational activities for veterans, as well as cultural events and meetings. This is to ensure that veterans have a place where they feel comfortable and can challenge themselves in safe surroundings. For those veterans who may need a more “one on one”-type of support, we offer assistance and counselling through our peer network 'Point of Contact.'