Liv Signe Navarsete ønsker å vite hva forsvarsministeren vil gjøre for å redusere saksbehandlingstiden i erstatningssaker for psykiske skader. Foto Ragne B. Lysaker/Senterpartiet
Senterpartiets Liv Signe Navarsete stilte 24.02.20 forsvarsminister Frank Bakke-Jensen skriftlig spørsmål om hva han vil gjøre for å redusere saksbehandlingstiden i erstatningssaker for veteraner med psykiske skader.
I begrunnelsen for spørsmålet skriver Navarsete blant annet at:
- Veteranforbundet SIOPS har mottatt en rekke bekymringsmeldinger fra veteraner og pårørende om uforholdsmessig lang saksbehandlingstid. Det er ikke uvanlig at det går fem år, eller lenger, fra en veteran søker om erstatning til det foreligger et endelig vedtak. Dette er mennesker som allerede befinner en svært utfordrende livssituasjon, og det å vente i så mange år er en tilleggsbelastning som ikke bare påvirker veteranene på en svært negativ måte, men også hans eller hennes nærmeste omgivelser. Veteranene melder om at livene deres settes på vent mens erstatningsprosessen pågår. Det er også utfordrende å motta psykisk helsehjelp i denne perioden, da fokus for veteranen primært er på den erstatningsprosessen veteranen er i.
SIOPS er svært takknemlige for at Navarsete setter søkelys på denne viktige problemstillingen. I vår organisasjon er det mange som har dyrekjøpte erfaringer med hva det vil si å være i en erstatningsprosess, og hvordan det påvirker både ens egen og familienes liv. Vi har snakket med en veteran i 40-årene som meldte inn sitt krav om erstatning til Statens Pensjonskasse i 2013, men som enda ikke har fått en avgjørelse. Av hensyn til hans pågående sak er veteranen anonymisert.
- Jeg har ventet i syv år på et ja eller nei. Det er som å sitte og vente på en buss som aldri kommer. Jeg tenker på dette hver eneste dag. Både mitt og familiens liv er satt på vent, og barna mine er vitne til en pappa som forfaller fordi han ikke er mottakelig for behandling, sier veteranen til SIOPS.
Som Navarsete påpeker i spørsmålet sitt så er det meget utfordrende å motta tilfredsstillende behandling mens man befinner seg i en erstatningsprosess. Dette bekreftes også av veteranen vi har snakket med.
- Saken min tar alt fokus og den tapper meg for energi. Det er ingenting jeg ønsker mer enn å få avsluttet den. Uansett hva utfallet blir. Da kan livet mitt fortsette, og jeg kan begynnes å gå i behandling igjen, avslutter veteranen.
|
Jurist og Veteran Kjetil Bragstad (35) er ansatt som ny generalsekretær i SIOPS med tiltredelse 1. februar 2023
Les merVinter og julestemning for veteraner med familier - SIOPS inviterer til juletreff på Rondane Høgfjellshotell 4. - 8. desember 2022. Masse aktiviteter og julenissen kommer, så meld dere på.
Les merProposisjonen for neste års statsbudsjett er nå lagt frem. Les våre første reaksjoner her.
Les merRegjeringen har varslet at de skal utarbeide ny handlingsplan for ivaretagelse av veteraner. Vi mener at myndighetene må ta større ansvar for sine veteraner, og spesielt de som blir fysisk og/eller psykisk skadet som følge av tjenesten ute. Les mer om våre innspill her! .
Les mer15. - 17. september gjennomførte vi en samling for SIOPS' likepersonsnettverk - Point of Contact (POC)
Les merSøndag 18. september kl. 1500, arrangerer SIOPS, i samarbeid med NVIO avd Bodø samling på Bratten Aktivitetspark Bodø. Her blir det mulighet til å klatre, med guide, i Bodøs nye anlegg. Les mer her!
Les mer
En av de mest alvorlige konsekvensene av Norges deltagelse i internasjonale operasjoner er at enkelte soldater kommer hjem med skader og utfordringer med å re-integrere seg i det sivile samfunnet.
Gjennom et målrettet arbeid med å bedre livssituasjonen til skadde veteraner og ved å være pådriver for forebygging av skader har Veteranforbundet SIOPS tatt på seg oppgaven med å fremme veteraners interesser.
Vår målsetting er at veteraner som blir skadet, enten fysisk eller psykisk, skal få et godt behandlingstilbud og trygge økonomiske rammer. For å få til dette er det avgjørende å øke kunnskapen og kompetansen på hvordan opplevelser og erfaringer fra livet som soldat kan påvirke helsesituasjonen. Dette er viktig i hjelpeapparatet og for at storsamfunnet skal anerkjenne den innsatsen hver enkelt soldat har gjort på vegne av nasjonene.
I Veteranforbundet SIOPS er det mange som har dyrekjøpte erfaringer med hva det vil si og ta med seg krigen hjem. Både veteraner, men også familiemedlemmer og nære venner. Denne erfaringskompetansen danner grunnlaget for Veteranforbundet SIOPS’ bidrag til arbeidet med forebygging av psykiske skader og utfordringer som følge av tjeneste.
Veteranforbundet SIOPS arbeider på flere plan for at alle veteraner skal komme helt hjem:
Her kan du lese mer om vår handlingsplan for 2022/2023.
Les årsberetning for 2020/2021 her
Les årsberetning for 2021/2022 her
Les årsberetning for 2022/2023 her
Les årsberetning for 2023/2024 her
Les protokollen fra landsmøtet 2020 her
Les protokollen fra landsmøtet 2021 her
Les protokollen fra landsmøtet 2022 her
Les protokollen fra landsmøtet 2023 her
Les protokollen fra landsmøtet 2024 her
Din trygghet er viktig for oss
Les vår personvernerklæring og våre vilkår for hvordan vi tar vare på dine opplysninger her.
About SIOPS
The veterans' association– wounded in international operations (SIOPS) was formed in 2006. Our main task is to assist and extend support to veterans with physical or mental injuries resulting from participation in international operations. SIOPS is the only organization, in Norway, dedicated to assisting wounded veterans and their families.
Since 1945, more than 100 000 Norwegians have served in international operations. Some of these soldiers return with injuries and find it hard to reintegrate back into civilian life. SIOPS works to ensure that those who do, receive the proper medical and legal assistance. By increasing knowledge about veterans, their experiences and challenges to civil society, we hope to achieve a worthy social support and security for our wounded veterans. In particular, good medical and financial support.
As an actor in civil society, and at the same time as a member of the extended defence family, we work with politicians as well as the defense establishment to further issues of critical importance for the veterans and reduce the number of wounded veterans. We work to influence different stakeholders such as members of Parliament, the Government, Ministry of Defence and the Armed Forces.
In addition to advocacy work, we organize recreational activities for veterans, as well as cultural events and meetings. This is to ensure that veterans have a place where they feel comfortable and can challenge themselves in safe surroundings. For those veterans who may need a more “one on one”-type of support, we offer assistance and counselling through our peer network 'Point of Contact.'