SIOPS mener at Forsvaret kan utrede en felles policy for forsvarsansatte som har tjenestegjort i utlandet. Vi mener at dagens regelpraktisering forhindrer en god veteranivaretakelse i Norge.
Manglende veteranforståelse i regelverket
SIOPS kan melde om at forsvarsansatte med veteranbakgrunn får vanskeligheter med å få innvilget permisjon til aktiviteter og prosjekter arrangert av de frivillige veteranorganisasjonene i Norge.
En av disse er Afghanistan-veteran og SIOPS-medlem Stefan Sunde, som er fast ansatt i Forsvaret. Sunde opplevde det som vanskelig å få permisjon for deltagelse på en skimarsj på Rjukan som SIOPS arrangerte tilbake i mars-måned.
-Manglende klarhet i permisjonsregler skaper forvirring. Jeg vil særlig trekke frem sabotørturen på Rjukan, arrangert av SIOPS, som en opplevelse som ga meg mestring og lagfølelse. Jeg fikk ikke innvilget permisjon for denne turen, og måtte bruke feriedager for å delta. Dette opplevde jeg som problematisk, kommenterer Sunde.
-Som Afghanistan- og FN-veteran fra Mali kjenner jeg mange som lurer på mulighetene for å delta på veteranarrangement, der de kan møte folk de har tjenestegjort med. Men for oss som fortsatt er i Forsvaret, kan det være utfordrende å få fri til slike treff. Av og til føles det som om permisjonsforespørsler blir møtt med en kald skulder.
-I dag kan velferdspermisjon innvilges til aktiviteter som skytestevner, pilegrimsturer eller nasjonale mesterskap. Etter endt misjonsoppdrag har man ordningen som "Kom Hjem," som gir mulighet til å delta i samlinger, som treff på Bæreia eller Kielferga, innen ett år etter hjemkomst. Etter dette året er det imidlertid få retningslinjer for veteranarrangement, noe som fører til ujevn praktisering av permisjonssøknader og til at veteraner kan bli møtt med ulike svar på samme type søknader, fortsetter Sunde.
Permisjonsreglene baserer seg på Forsvarets permisjonsdirektiv og Statens personellhåndbok. I håndboken er ikke veteranarrangement spesifikt nevnt. I de stående og operative avdelinger i Forsvaret, er det avdelingslederne som seg tolker regelverket, dette har medført variasjoner.
SIOPS ved generalsekretær Kjetil Bragstad og rådgiver Njål Kjølholdt-Gustavsen mener at Forsvaret må vurdere flere tiltak for å samkjøre praktiseringen av permisjonsordningen for Forsvarets utenlandsveteraner på en bedre måte.
-Forsvaret kan vurdere å sende ut et rundskriv til sjefene om at veteranarrangement og prosjekter skal kvalifisere til gyldig permisjon, tydeliggjøre viktigheten av disse. Her kan øvrige myndigheter også ta inn veteranarrangement som en konkret del i Statens personellhåndbok, understreker Bragstad og Kjølholdt-Gustavsen.
Begge forteller at saken er orientert om til Forsvaret, og at det er tatt videre til Forsvarets veterantjeneste (FVT). FVT har i dag hovedansvar for veteranarbeidet i Forsvaret. SIOPS skal ta permisjonssaken videre med veterantjenesten i nærmeste fremtid.
Frivilligheten en viktig del av veteranivaretakelsen
Dagens ivaretakelse av norske utenlandsveteraner med tjeneste fra internasjonale operasjoner og internasjonal innsats, utføres av de offentlige både gjennom Forsvaret og kommunene rundt om i landet, samtidig poengterer vi at de frivillige har en viktig del i dette arbeidet.
-De frivillige veteranorganisasjonene og prosjektene i Norge er alle del av en helhetlig ivaretakelse og anerkjennelse av utenlandsveteranene våre, vi supplerer og avlaster det offentlige på flere områder. Arrangement som skimarsjer, yogasamlinger og foredrag er spesielt rettet mot enkeltveteranen og deres nærstående, og er svært viktig for mange, kommenterer generalsekretær Bragstad.
Foto: SIOPS |
SIOPS inviterer seks til åtte veteraner til å delta på turelederkurs i Steigen fra 29. august til 1. september. Vi søker nå etter engasjerte veteraner som er villige til å lede framtidige turer for SIOPS!
Les merDet militærfaglige tidsskiftet Pro Patria, som utgis av Norske Reserveoffiserers Forbund, har i sitt nyeste nummer en omfattende artikkel der de tar opp ulike temaer knyttet til veteransaken.
Les merAlle som fornyer eller tegner nytt medlemskap i SIOPS fram til 1. august er med i trekningen av flotte premier!
Les merVi har oppdatert våre nettsider, og nå kan du lese mer om politikken vår og de viktigste sakene vi jobber med i seksjonen "SIOPS mener"!
Les merOver 20 veteraner, pårørende og støttespillere hadde den 12. juni tatt turen til SIOPS’ tradisjonsrike sommertreff.
Les merStatens Pensjonskasse har offentliggjort sin årsrapport for 2018. I rapporten fremkommer det hvor mye som ble utbetalt i erstatninger til veteraner i 2018, hvor mange saker som ble meldt inn og hvor mange saker som ble avsluttet.
Les mer
En av de mest alvorlige konsekvensene av Norges deltagelse i internasjonale operasjoner er at enkelte soldater kommer hjem med skader og utfordringer med å re-integrere seg i det sivile samfunnet.
Gjennom et målrettet arbeid med å bedre livssituasjonen til skadde veteraner og ved å være pådriver for forebygging av skader har Veteranforbundet SIOPS tatt på seg oppgaven med å fremme veteraners interesser.
Vår målsetting er at veteraner som blir skadet, enten fysisk eller psykisk, skal få et godt behandlingstilbud og trygge økonomiske rammer. For å få til dette er det avgjørende å øke kunnskapen og kompetansen på hvordan opplevelser og erfaringer fra livet som soldat kan påvirke helsesituasjonen. Dette er viktig i hjelpeapparatet og for at storsamfunnet skal anerkjenne den innsatsen hver enkelt soldat har gjort på vegne av nasjonene.
I Veteranforbundet SIOPS er det mange som har dyrekjøpte erfaringer med hva det vil si og ta med seg krigen hjem. Både veteraner, men også familiemedlemmer og nære venner. Denne erfaringskompetansen danner grunnlaget for Veteranforbundet SIOPS’ bidrag til arbeidet med forebygging av psykiske skader og utfordringer som følge av tjeneste.
Veteranforbundet SIOPS arbeider på flere plan for at alle veteraner skal komme helt hjem:
Her kan du lese mer om vår handlingsplan for 2022/2023.
Les årsberetning for 2020/2021 her
Les årsberetning for 2021/2022 her
Les årsberetning for 2022/2023 her
Les årsberetning for 2023/2024 her
Les protokollen fra landsmøtet 2020 her
Les protokollen fra landsmøtet 2021 her
Les protokollen fra landsmøtet 2022 her
Les protokollen fra landsmøtet 2023 her
Les protokollen fra landsmøtet 2024 her
Din trygghet er viktig for oss
Les vår personvernerklæring og våre vilkår for hvordan vi tar vare på dine opplysninger her.
About SIOPS
The veterans' association– wounded in international operations (SIOPS) was formed in 2006. Our main task is to assist and extend support to veterans with physical or mental injuries resulting from participation in international operations. SIOPS is the only organization, in Norway, dedicated to assisting wounded veterans and their families.
Since 1945, more than 100 000 Norwegians have served in international operations. Some of these soldiers return with injuries and find it hard to reintegrate back into civilian life. SIOPS works to ensure that those who do, receive the proper medical and legal assistance. By increasing knowledge about veterans, their experiences and challenges to civil society, we hope to achieve a worthy social support and security for our wounded veterans. In particular, good medical and financial support.
As an actor in civil society, and at the same time as a member of the extended defence family, we work with politicians as well as the defense establishment to further issues of critical importance for the veterans and reduce the number of wounded veterans. We work to influence different stakeholders such as members of Parliament, the Government, Ministry of Defence and the Armed Forces.
In addition to advocacy work, we organize recreational activities for veterans, as well as cultural events and meetings. This is to ensure that veterans have a place where they feel comfortable and can challenge themselves in safe surroundings. For those veterans who may need a more “one on one”-type of support, we offer assistance and counselling through our peer network 'Point of Contact.'