Støre-regjeringen ved finansminister Trygve Slagsvold Vedum la frem forslag til nytt statsbudsjett for 2025 på Stortinget. SIOPS er fornøyd med at regjerningen vektlegger den budsjettpolitiske gjennomføringen av ny veteranplan, men ønsker at tiltakene i større grad dekkes inn gjennom øremerkede midler og savner flere enkelttiltak. Et skritt i riktig i retning, men veteranprofilen kan ytterliggere styrkes.
Forslag til nytt statsbudsjett for 2025 ble lagt frem for stortingsrepresentantene i dag ved finansministerens redegjørelse, «finanstalen». Statsbudsjettet, eller regjeringens proposisjon 1 til Stortinget, er et overslag over statens inntekter og utgifter for kommende år. Etter at budsjettforslaget er lanser starter en hektisk politisk periode på Stortinget, blant annet med komitehøringer, før endelig beslutning i desember. SIOPS vil følge prosessen tett.
SIOPS sender høringsinnspill til fagbudsjettene for Forsvarsdepartementet (FD) og Helse- og omsorgsdepartementet (HOD). SIOPS vil delta i den åpne, muntlige høringen i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget 21. oktober.
Endelige høringsinnspill til helse- og omsorgskomiteen og utenriks- og forsvarskomiteen, med muntlig høringsinnlegg, legges senere ut i sin helhet.
Implementering av tiltaksplanen for veteranene
Forslaget til statsbudsjett for 2025 og revidert nasjonalbudsjett for 2024 er de første budsjettpolitiske sakene fra regjeringen som omhandler inndekningen og gjennomføringen av tiltakene fra ny nasjonal tiltaksplan for veteranene (2024-2028), som ble lanser i mars i år.
SIOPS har over tid påpekt viktigheten av at tiltaksplanen tydelig dekkes inn i statsbudsjettene, og i reviderte nasjonalbudsjett, blant annet i fjorårets budsjettinnspill til utenriks- og forsvarskomiteen. I innspillet presiserte vi at:
"Stortinget ber regjeringen om å presisere den økonomiske inndekningen av ny tiltaksplan for veteraner i forslag til forsvarsbudsjett for 2025".
Tiltakene må forplikte konkret for sittende og kommende regjeringer, også i budsjettpolitikken.
Av tiltaksplanens 7 inkluderte departement, er det bare i budsjettforslagene til Forsvarsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet at veteranplanen nevnes i klartekst. Dette signaliserer et sviktende helhetlig eierskap fra regjeringen.
SIOPS savner også øremerkede midler til kommunalt veteranarbeid i fagbudsjettet til Kommunal- og distriktsdepartementet. Det lokale veteranarbeidet følger i dag ikke med midler fra staten. Stortinget må gjøre kommunene rustet til arbeide med veteranivaretakelse.
Regjeringen legger opp til en samlet pott på 15,5 millioner kroner i forslaget til nytt forsvarsbudsjett, for gjennomføringen av samtlige plantiltak fra og med 2025. Dette vil utgjøre en del av Forsvarets driftsramme, da det store flertall av plantiltakene gjennomføres av Forsvarsetaten selv.
Vi er positive til at Støre-regjeringen setter av midler for å følge opp arbeidet for ivaretakelse og anerkjennelse av veteranene i kommende år, blant annet tiltak som økt kapasitet på veteransenteret Bæreia, og forskning på helsen til kvinnelige veteraner.
Andre deler av budsjettforslaget som SIOPS stiller seg positive til er et økt tilskudd til karrieresenteret i Troms, som flere veteraner benytter seg av, økonomisk rådgivning og lenger tid for saksfremleggelse i Klagenemnda for veteranene, samt innføringen av en digital kompetanseressurs om veteraner og internasjonale operasjoner/innsats.
SIOPS er kritiske til at Forsvarsdepartementet og Forsvaret fortsatt dominerer veteranforskningen, og ber Stortinget om at et større sivilt aktørinnslag prioriteres, også i tilskuddsforvaltningen.
Likevel er det flere tiltak fra veteranplanen med tidsavsatt gjennomføring i 2025, som ikke er redegjort for i budsjettforslaget til Forsvarsdepartementet. Slik som: tiltak 2 (iverksette en løsning for digitalt samtykke fra veteranene), tiltak 6 (innføring av program for stressmestring), tiltak 14 (innføring av nye militære dekorasjoner), tiltak 11 (sikkerhetsklarering og helseprofil), og tiltak 21 (vurderingssamtaler og henvisning av veteraner fra Forsvarets sanitet til sivilt helsevesen).
Hvilke av disse tiltakene dekkes innenfor gjeldende budsjettramme på 10 millioner? Hva er status for disse?
SIOPS er kritiske til at mange av tiltakene dekkes innenfor gjeldende rammer, og ikke øremerkes spesifikt i budsjettforslaget. Vi er spørrende til hvilke prosjekt og arrangement som må kuttes da nevnte 10 millioner rettet mot veteranspesifikke tiltak som i dag forvaltes av Forsvarets veterantjeneste (FVT), nå skal dekkes inn til oppfølging og implementering av tiltaksplanen? Dette vil redusere det økonomiske handlingsrommet til FVT det kommende år.
Tilskudd til frivillige organisasjoner og prosjekter
I budsjettforslaget legges det inn 2 millioner ekstra til de frivillige veteranorganisasjonene og prosjektene i Norge. En sterk og velutviklet ideell sektor innen veteranfeltet, er absolutt i interesse for våre offentlige myndigheter.
Samtidig er det viktig å ta høyde for konsumprisindeksreguleringen (KPI) i en økning. Det er uklart om det er ment at økningen på 2 millioner tar høyde for dette. Dersom det skal øke i henhold til KPI, og i tillegg inkludere flere, bør beløpet økes ytterligere.
SIOPS støtter også Frivillighet Norge som påpeker at regjeringen i realiteten ikke legger opp til full momskompensasjon for frivillige organisasjoner, når det settes av 2, 65 milliarder kroner i sitt forslag til statsbudsjettet, ettersom det er mindre enn søknadsbeløpet for 2024. Med økt aktivitet i frivillig sektor, i tillegg til en generell pris- og lønnsvekst, bidrar dette samlet at utgiftene i sektoren øker. Det vil være behov fot at bevilgningen øker.
For å realisere full kompensasjon, ber SIOPS at regjeringen legger opp til full momskompensasjon for frivillige organisasjoner, og en avsetting av minst 2, 78 milliarder kroner.
Foto: Peter Mydske/Stortinget |
Veteranforbundet SIOPS- Skadde i internasjonale operasjoner søker ny generalsekretær. Vi søker en trygg og engasjert leder som, sammen med et lite og godt lag av ansatte, tillitsvalgte og frivillige, vil sikre god drift og videre utvikling av en organisasjon med store ambisjoner på et viktig samfunnsområde.
Les merDet blir gitt instruksjon i dynamisk yoga basert på ashtanga, som handler om å jobbe med styrke, fleksibilitet, balanse og fokus. Vi får også innføring i pusteteknikker.
Les merÅrets seillas er godt i gang og vi har fått rapporter om at det sålangt har vært en flott tur for alle deltakerne. Noen av dem har tatt seg tiden til å skrive litt ned om hvordan turen har vært sålangt. God lesing!
Les merSIOPS inviterer i samarbeid med Funkibator til fine dager på Dovrefjell med forskjellige aktiviteter 4.-7. september. Vi har to hele aktiviteter som kan velges mellom hver dag. Det er også mulig å "bare være" og slappe av i fjellet. Vi inviterer spesielt fysisk skadde veteraner sammen med én pårørende.
Les merSammen med Terje Strat og STS-frivillig inviterer SIOPS til hundespannkjøring og hytteliv rundt området i Fagernes i september.
Les merÅrets seilas foregår i to etapper. Den første går fra Bodø til Bodø med seillas i Lofoten og Vesterålen (25.07.- 03.08) og andre fra Bodø til Harstad (05.08-14.08). Les mer om seilasen og hvordan du kan melde din interesse her!
Les mer
En av de mest alvorlige konsekvensene av Norges deltagelse i internasjonale operasjoner er at enkelte soldater kommer hjem med skader og utfordringer med å re-integrere seg i det sivile samfunnet.
Gjennom et målrettet arbeid med å bedre livssituasjonen til skadde veteraner og ved å være pådriver for forebygging av skader har Veteranforbundet SIOPS tatt på seg oppgaven med å fremme veteraners interesser.
Vår målsetting er at veteraner som blir skadet, enten fysisk eller psykisk, skal få et godt behandlingstilbud og trygge økonomiske rammer. For å få til dette er det avgjørende å øke kunnskapen og kompetansen på hvordan opplevelser og erfaringer fra livet som soldat kan påvirke helsesituasjonen. Dette er viktig i hjelpeapparatet og for at storsamfunnet skal anerkjenne den innsatsen hver enkelt soldat har gjort på vegne av nasjonene.
I Veteranforbundet SIOPS er det mange som har dyrekjøpte erfaringer med hva det vil si og ta med seg krigen hjem. Både veteraner, men også familiemedlemmer og nære venner. Denne erfaringskompetansen danner grunnlaget for Veteranforbundet SIOPS’ bidrag til arbeidet med forebygging av psykiske skader og utfordringer som følge av tjeneste.
Veteranforbundet SIOPS arbeider på flere plan for at alle veteraner skal komme helt hjem:
Her kan du lese mer om vår handlingsplan for 2022/2023.
Les årsberetning for 2020/2021 her
Les årsberetning for 2021/2022 her
Les årsberetning for 2022/2023 her
Les årsberetning for 2023/2024 her
Les protokollen fra landsmøtet 2020 her
Les protokollen fra landsmøtet 2021 her
Les protokollen fra landsmøtet 2022 her
Les protokollen fra landsmøtet 2023 her
Les protokollen fra landsmøtet 2024 her
Din trygghet er viktig for oss
Les vår personvernerklæring og våre vilkår for hvordan vi tar vare på dine opplysninger her.
About SIOPS
The veterans' association– wounded in international operations (SIOPS) was formed in 2006. Our main task is to assist and extend support to veterans with physical or mental injuries resulting from participation in international operations. SIOPS is the only organization, in Norway, dedicated to assisting wounded veterans and their families.
Since 1945, more than 100 000 Norwegians have served in international operations. Some of these soldiers return with injuries and find it hard to reintegrate back into civilian life. SIOPS works to ensure that those who do, receive the proper medical and legal assistance. By increasing knowledge about veterans, their experiences and challenges to civil society, we hope to achieve a worthy social support and security for our wounded veterans. In particular, good medical and financial support.
As an actor in civil society, and at the same time as a member of the extended defence family, we work with politicians as well as the defense establishment to further issues of critical importance for the veterans and reduce the number of wounded veterans. We work to influence different stakeholders such as members of Parliament, the Government, Ministry of Defence and the Armed Forces.
In addition to advocacy work, we organize recreational activities for veterans, as well as cultural events and meetings. This is to ensure that veterans have a place where they feel comfortable and can challenge themselves in safe surroundings. For those veterans who may need a more “one on one”-type of support, we offer assistance and counselling through our peer network 'Point of Contact.'