Temamøte 21. mai - Skutt i Afghanistan

SIOPS hadde tirsdag 21. mai oppstart av temamøter som avholdes 5-6 ganger i løpet av året med ulike innledere og temaer. Første i rekken for året var sjef Kystjegerkommandoen og påtroppende sjef for KNM Harald Hårfagre, Ronny Kristoffersen, som fortalte om da han ble skutt under nattpatrulje i Afghanistan i 2007.

Ronny ble skutt i skulderen og måtte forsvare seg mot 8 afghanske opprørssoldater. Etter angrepet var over og Ronny ble tatt hånd av laget sitt, har han fortsatt videre i Forsvaret og lever daglig med skaden.

Foredraget gikk inn på hvordan hans nye hverdag er å leve med smerter i skulder og rygg, hvordan dette har påvirket han og hvordan familien har blitt preget av dette i ettertid.


Ronny fortalte om den fysiske utfordringen som etterfulgte skaden og hvordan det er å måtte endre deler av sitt funksjonsnivå. På grunn av skaden kan han for eksempel ikke lenger løfte tunge vekter eller trene på samme måte som før, men måtte finne nye løsninger.

- Jeg har bestemt meg for at jeg skal klare å skifte dekk på bilen min selv, og nekter å sette dette til et dekkhotell. Skaden skal ikke få styre meg, det er jeg som styrer skaden.

På tross av en skade som har gitt han 30% uførhet og gjort om på funksjonsnivået i armen hans så har Ronny klart å fortsette sin karriere i Forsvaret, men ikke helt problemfritt.

- Å gå fra å være stridsteknisk operativ til å sitte på kontor er en brå overgang. Det var vanskelig å komme hjem fra å være helt på topp til å ikke være det lenger. Jeg var sykemeldt i én måned og så rett tilbake i 100% jobb. Det skulle jeg kanskje ikke gjort fordi det er viktig å roe ned etter hjemkomst.

Idag er han tilbake i full jobb og fungerer veldig godt, men det har tatt flere år å bearbeide inntrykkene og effekten av å bli skutt og såret.

- Ingen drar ut i INTOPS og kommer helt lik tilbake, alle blir påvirket på en eller annen måte. Som regel veldig positivt. Men det tar tid å bearbeide følelser samtidig som man jobber med en skade. Fokus på smerter kan ta overhånd fra å jobbe med følelser.

I tillegg til å arbeide med en fysisk skade, måtte Ronny også kjempe mot Statens Pensjonskasse som mange andre veteraner.

- Jeg måtte kjempe en hard kamp mot Statens Pensjonskasse og NAV. Det var på mange måter en verre kamp enn den jeg hadde i Afghanistan.

Selv om Ronny ble påført en livsvarig skade endte han foredraget sitt med å si at han ikke ville vært foruten sin erfaring fra internasjonale operasjoner hvor han har fått livslang læring og lært seg selv å kjenne. Ronny fortalte om at han var mer motivert for forsvarsgjerningen enn før han dro ut

- Jeg ble overbevist om at vi gjør en viktig jobb.

Temamøte 21. mai - Skutt i Afghanistan

Aktuelt

Yoga på Sagene

Hver mandag møtes en gruppe veteraner for å gjøre yoga sammen. Sammen med en dyktig instruktør har de skapt et fellesskap som hjelper alle med å utfordre seg selv til å samarbeide med seg selv, være tilstede i sin egen kropp og utfordre sin egen pust.

Les mer

På hjul med veteraner 8. mai 2022

Etter at vi har måttet avlyse dette turrittet både i 2020 og 2021 planlegger vi nå at På hjul med veteraner går av stabelen som normalt.

Les mer

Innkalling til Landsmøte 2022

Innkalling til landsmøte i Veteranforbundet SIOPS lørdag 23. april. Styret i SIOPS har besluttet at landsmøtet 2022 skal avholdes som et hybrid landsmøte med både digital tilstedeværelse og fysisk fremmøte i Kongens Gate 9 i Oslo lørdag 23. april kl. 11 til 16.

Les mer

SIOPS forventer at Regjeringen lager ny tiltaksplan for Veteranpolitikken

SIOPS har siden Veteranmeldingen kom i april 2020 etterlyst en ny tiltaksplan på politikkområdet. FD har nå tatt et initiativ til å lytte til innspill og syn fra de fire største veteranorganisasjonene. SIOPS har klare forventninger til at dette skal resultere i en ny tiltaksplan for veteranpolitikken, og du kan lese mer om våre innspill her.

Les mer

Vaffelonsdag hos SIOPS!

Kom på vaffler og kaffe hver onsdag hos SIOPS! Veteranene Morten, Arnstein og Jarle er hos oss hver onsdag fremover og er tilgjengelig for alle som trenger litt hjelp, eller bare trenger en liten prat.

Les mer

Veteraner Helt På Viddene! Reinfôring på Finnmarksvidda 27. – 31. mars

SIOPS inviterer her til en helt unik opplevelse. Den fineste tida. En opplevelse som du garantert ikke vil glemme.

Les mer

Om Siops

Om SIOPS


En av de mest alvorlige konsekvensene av Norges deltagelse i internasjonale operasjoner er at enkelte soldater kommer hjem med skader og utfordringer med å re-integrere seg i det sivile samfunnet.

Gjennom et målrettet arbeid med å bedre livssituasjonen til skadde veteraner og ved å være pådriver for forebygging av skader har Veteranforbundet SIOPS tatt på seg oppgaven med å fremme veteraners interesser.

Vår målsetting er at veteraner som blir skadet, enten fysisk eller psykisk, skal få et godt behandlingstilbud og trygge økonomiske rammer. For å få til dette er det avgjørende å øke kunnskapen og kompetansen på hvordan opplevelser og erfaringer fra livet som soldat kan påvirke helsesituasjonen. Dette er viktig i hjelpeapparatet og for at storsamfunnet skal anerkjenne den innsatsen hver enkelt soldat har gjort på vegne av nasjonene.

I Veteranforbundet SIOPS er det mange som har dyrekjøpte erfaringer med hva det vil si og ta med seg krigen hjem. Både veteraner, men også familiemedlemmer og nære venner. Denne erfaringskompetansen danner grunnlaget for Veteranforbundet SIOPS’ bidrag til arbeidet med forebygging av psykiske skader og utfordringer som følge av tjeneste.

Veteranforbundet SIOPS arbeider på flere plan for at alle veteraner skal komme helt hjem:

  • Råd- og veiledning: Som veteran eller pårørende kan du ta kontakt med SIOPS for råd og veiledning i forbindelse med spørsmål knyttet til for eksempel helsehjelp, juss, NAV eller økonomi. Hos SIOPS kan du komme i kontakt med en likemann, gjennom vårt likemannsnettverk Point of Contact (POC).
  • Myndighetskontakt: Veteranforbundet SIOPS arbeider målrettet opp mot Storting og regjering, departementer og etater – for å sikre skadde veteraners interesser og bidra til nødvendige endringer på systemnivå. Du kan lese mer om vårt politiske arbeid og våre standpunkter i en rekke saker som berører veteraner her.
  • Veteraners status: Veteranforbundet SIOPS bidrar til å sette veteransaken på dagsorden, gjennom å løfte fram soldater og veteraners historier. I Kongens Gate 9 i Oslo avholder vi jevnlig foredrag og debatter. Vi synliggjør veteransaken i media, på sosiale media og gjennom eventer og arrangementer.

Her kan du lese mer om vår handlingsplan for 2022/2023.

Les årsberetning for 2020/2021 her

Les årsberetning for 2021/2022 her

Les årsberetning for 2022/2023 her

Les årsberetning for 2023/2024 her

Våre vedtekter finner du her

Les protokollen fra landsmøtet 2020 her

Les protokollen fra landsmøtet 2021 her

Les protokollen fra landsmøtet 2022 her

Les protokollen fra landsmøtet 2023 her

Les protokollen fra landsmøtet 2024 her


Din trygghet er viktig for oss
Les vår personvernerklæring og våre vilkår for hvordan vi tar vare på dine opplysninger her.

About SIOPS
The veterans' association– wounded in international operations (SIOPS) was formed in 2006. Our main task is to assist and extend support to veterans with physical or mental injuries resulting from participation in international operations. SIOPS is the only organization, in Norway, dedicated to assisting wounded veterans and their families.

Since 1945, more than 100 000 Norwegians have served in international operations. Some of these soldiers return with injuries and find it hard to reintegrate back into civilian life. SIOPS works to ensure that those who do, receive the proper medical and legal assistance. By increasing knowledge about veterans, their experiences and challenges to civil society, we hope to achieve a worthy social support and security for our wounded veterans. In particular, good medical and financial support.

As an actor in civil society, and at the same time as a member of the extended defence family, we work with politicians as well as the defense establishment to further issues of critical importance for the veterans and reduce the number of wounded veterans. We work to influence different stakeholders such as members of Parliament, the Government, Ministry of Defence and the Armed Forces.

In addition to advocacy work, we organize recreational activities for veterans, as well as cultural events and meetings. This is to ensure that veterans have a place where they feel comfortable and can challenge themselves in safe surroundings. For those veterans who may need a more “one on one”-type of support, we offer assistance and counselling through our peer network 'Point of Contact.'