For første gang har vi prøvd oss på å delta på reinfôring i Finnmark med skadde veteraner, og vi er veldig fornøyde med å kunne si at det var suksess for alle involverte!
Reinmatingen var ment å ha et tredelt mål, personlig vekst og opplevelse for veteranen, og en mer ytre effekt hvor vi viser fram veteranen som ressurs. Det var viktig å bygge bro mellom skadde veteraner og sivilsamfunnet med reindriftsnæringen i sentrum. I tillegg trakk vi inn soldater i førstegangstjeneste for å bygge bro mellom yngre soldater og veteraner. Dette for å vise at det er mye felles, og mye og lære av hverandre, selv med tiår mellom de forskjellige deltakerne.
Stedet for prosjektet var Varangerbotn, og basen var HV-forlegningen Nyborgmoen og med utfart til Garsjøen – Brannsletta som var blant basene for utkjøring av reinfor. I forkant var det sendt ut en aktivitetsbeskrivelse samt pakningsplan for å kunne gjennomføre aktiviteten på en trygg måte. Spesielt viktig var fottøy, bekledning for kropp, hender og hode. I og med at mye av aktiviteten ville foregå i fjellene så var det særdeles viktig at man både hadde riktig utstyr og uniformt utstyr slik at sikkerhet ift. forfrysning var under kontroll og kunne monitoreres. Det var kjøpt inn ekstra vinterbekledning til dette prosjektet også, slik som ullester, ullsåler og kartanker av ull. Utstyret er vanntett, vindtett og med ullsåler i fotposer, kartanker i fotposene og ullester i kartankene så kan man ikke skal fryse, ikke engang ned til -40.
Veteranene, 10 i antall, ankom Kirkenes flyplass søndag 27. mars hvor de hentet ut leiebiler som stod klare. De kjørte samlet til Høybuktmoen, Varangerbotn. Vi hadde fått lånt administrasjonsbygget på rep-leiren til HV-17/206 som base og for overnatting under aktiviteten. I HV-bygget var det både toalett, dusj, oppholdsrom og kjøkken.
Mandag morgen ankom kommandant, OK R. Hoel ved Vardøhus Festning med to soldater. Disse deltok i aktiviteten på lik linje med veteranene og ble innlemmet i fellesskapet. Fokus under denne aktiviteten var nettopp det å kunne ivareta seg selv under feltforhold vinterstid. Her var det viktig med riktig bekledning under vinterforhold og snøskuterkjøring i terreng for å opprettholde sikkerheten både ift. skader og forfrysning.
Under de to dagene vi aktivt kjørte ut høy spredte vi 5,5 tonn høy til områdene reinen befant seg i, og flere fikk store opplevelser med både rein, elg og snøskuterkjøring i et fantastisk vilt terreng. Veteranenes støtte til reineierne ble satt veldig stor pris på og veteranene har gjort seg bemerket i Varangerbotn-området på en veldig positiv måte. På denne tiden er reindriftsnæringen avhengig av ekstraforing av reinen på vinterbeite fordi værlaget gjør at mose og lav mange steder ligger under tykke lag med is og skare.
Onsdagen var planen å reise til Hornøya utenfor Vardø for en naturopplevelse ved et av Norges store fuglefjell. På grunn av dårlig vær var båttransporten ut til øya innstilt. Vi fikk da en historisk gjennomgang av Vardøs historie med guiding før lunch på Vardøhus Festning. Vi besøkte også minnestedet for trolldomsdømte i Vardø. Været på strekningen mellom Varangerbotn og Vardø var nok krevende for sjåførene og vi fikk være med på å «bilberging». Ved retur fra Vardø til Nyborgmoen var det rydding, pakking og vask av bygget som stod på tapetet. Bygget så bedre ut da vi dro enn da vi kom. Områdesjef var også veldig fornøyd med våre aktiviteter i nærområdet og var glad for å kunne støtte våre aktiviteter. Vi er mer enn velkomne til å låne Nyborgmoen ved en senere anledning.
|
SIOPS forventer en tydeligere veteranprofil i nye partiprogram
Les merSIOPS lokaler er stengt onsdag 16. - fredag 18. oktober for å gjennomføre strategisamling med tillitsvalgte og administrasjonen
Les merForslag til statsbudsjett er lanser. Les vår kommentar
Les mer
En av de mest alvorlige konsekvensene av Norges deltagelse i internasjonale operasjoner er at enkelte soldater kommer hjem med skader og utfordringer med å re-integrere seg i det sivile samfunnet.
Gjennom et målrettet arbeid med å bedre livssituasjonen til skadde veteraner og ved å være pådriver for forebygging av skader har Veteranforbundet SIOPS tatt på seg oppgaven med å fremme veteraners interesser.
Vår målsetting er at veteraner som blir skadet, enten fysisk eller psykisk, skal få et godt behandlingstilbud og trygge økonomiske rammer. For å få til dette er det avgjørende å øke kunnskapen og kompetansen på hvordan opplevelser og erfaringer fra livet som soldat kan påvirke helsesituasjonen. Dette er viktig i hjelpeapparatet og for at storsamfunnet skal anerkjenne den innsatsen hver enkelt soldat har gjort på vegne av nasjonene.
I Veteranforbundet SIOPS er det mange som har dyrekjøpte erfaringer med hva det vil si og ta med seg krigen hjem. Både veteraner, men også familiemedlemmer og nære venner. Denne erfaringskompetansen danner grunnlaget for Veteranforbundet SIOPS’ bidrag til arbeidet med forebygging av psykiske skader og utfordringer som følge av tjeneste.
Veteranforbundet SIOPS arbeider på flere plan for at alle veteraner skal komme helt hjem:
Her kan du lese mer om vår handlingsplan for 2022/2023.
Les årsberetning for 2020/2021 her
Les årsberetning for 2021/2022 her
Les årsberetning for 2022/2023 her
Les årsberetning for 2023/2024 her
Les protokollen fra landsmøtet 2020 her
Les protokollen fra landsmøtet 2021 her
Les protokollen fra landsmøtet 2022 her
Les protokollen fra landsmøtet 2023 her
Les protokollen fra landsmøtet 2024 her
Din trygghet er viktig for oss
Les vår personvernerklæring og våre vilkår for hvordan vi tar vare på dine opplysninger her.
About SIOPS
The veterans' association– wounded in international operations (SIOPS) was formed in 2006. Our main task is to assist and extend support to veterans with physical or mental injuries resulting from participation in international operations. SIOPS is the only organization, in Norway, dedicated to assisting wounded veterans and their families.
Since 1945, more than 100 000 Norwegians have served in international operations. Some of these soldiers return with injuries and find it hard to reintegrate back into civilian life. SIOPS works to ensure that those who do, receive the proper medical and legal assistance. By increasing knowledge about veterans, their experiences and challenges to civil society, we hope to achieve a worthy social support and security for our wounded veterans. In particular, good medical and financial support.
As an actor in civil society, and at the same time as a member of the extended defence family, we work with politicians as well as the defense establishment to further issues of critical importance for the veterans and reduce the number of wounded veterans. We work to influence different stakeholders such as members of Parliament, the Government, Ministry of Defence and the Armed Forces.
In addition to advocacy work, we organize recreational activities for veterans, as well as cultural events and meetings. This is to ensure that veterans have a place where they feel comfortable and can challenge themselves in safe surroundings. For those veterans who may need a more “one on one”-type of support, we offer assistance and counselling through our peer network 'Point of Contact.'