SIOPS har de siste fire år hevdet at det er foretatt en innstramming av praksis både hos SPK og i klagenemnda, ved at spesialisterklæringer har blitt tilsidesatt i stadig støtte grad. Nye regler som skal sikre en bedre saksbehandling er nå på høring, og det er et godt utgangspunkt sier generalsekretær Øystein K. Wemberg.
Høringsprosessen
Høringsnotatet ligger på regjeringens nettsider, og du kan lese dokumentene og sende inn dine høringsinnspill her. Høringsfristen er 17. september, og alle som ønsker det kan sende inn innspill. Alternativt kan du sende oss en E-mail på post@siops.no, så kan vi vurdere dine syn når SIOPS skal fremme sitt høringsinnspill.
Arbeidsgruppen som i 2019 gjennomgikk erstatnings- og kompensasjonsreglene
En viktig premissgiver for endringsforslagene er rapporten til den regjeringsoppnevnte arbeidsgruppen som i 2019 gjennomgikk erstatnings- og kompensasjonsreglene for veteraner etter internasjonale operasjoner. Rapporten ble fremmet 14. januar 2020. Alle forslagene som er inkludert i høringsrunden ble fremmet av arbeidsgruppen.
Forslag til ny regel om bruk av spesialisterklæringer
Det foreslås nå nye regler som skal sikre at saken blir bedre belyst før endelig beslutning tas, og som innebærer at spesialisterklæringer ikke kan tilsidesettes uten en grundigere saksbehandling. Forslaget tvinger SPK eller klagenemnda til automatisk å innhente en tilleggserklæring fra spesialisten, eller å innhente en ny og uavhengig spesialisterklæring hvis de fortsatt vurderer å tilsidesette den første spesialisterklæringen med tilleggserklæring.
Det forslaget som nå ligger på bordet, synes vi er et godt utgangspunkt for høringsrunden. Det synes å være godt i tråd med intensjonen bak arbeidsgruppens forslag og Stortingets anmodningsvedtak med forarbeider. Men det er komplisert juss, og det er viktig å gjennomgå hvert ord og setning grundig for å kontrollere at lovteksten blir god.
Kjernen i diskusjonen knyttet til tilsidesetting av spesialisterklæringer, er om SPK eller klagenemnda vurderer å fatte vedtak som strider med den sakkyndiges konklusjon om årsakssammenheng mellom tjenesten i internasjonale operasjoner og anførte psykiske plager. Denne form for tilsidesetting av spesialisterklæringer har skjedd i en rekke saker de senere år, og veteraner har opplevd å ikke bli trodd av Staten.
Arbeidsgruppens flertallsforslag (unntatt støtte fra FD og KMD) innebar en klar regelendring på dette området. Regjeringen fulgte imidlertid ikke det opp i den nye veteranmeldingen som kom i 2020. Derfor fremmet Bjørnar Moxnes (R) et representantforslag i mai 2020. Stortinget fattet videre et tydelig anmodningsvedtak til regjeringen 15. oktober 2020, om at de måtte få dette på plass.
Forslag om dekning av reiseutgifter ifm behandling i klagenemnda
Forslaget i høringen er at "..... rimelige og nødvendige utgifter skadelidte pådrar seg i forbindelse med reise til og fra møte i klagenemnda skal dekkes". Det er bra, men det må også presiseres at det inkluderer overnatting og kost på reisen.
I de første årene etter at klagenemnda ble etablert, så dekket nemnda kostnadene til både veteranen og advokaten i forbindelse med oppmøte i nemnda, uavhengig av sakens utfall. I 2016 foretok klagenemnda en endring av egen praksis, og hvor de la til grunn at det kun er rettslig grunnlag for å dekke veteranens reisekostnader dersom saken helt eller delvis fører frem.
Arbeidsgruppen var uenige i nemndas praksis på dette punktet, og SIOPS har hele tiden støttet arbeidsgruppens enstemmige forslag her. SIOPS tilskrev derfor FD i saken 12. mai i år og etterlyste oppfølging av saken, og den er nå inkludert i høringen.
Forslag om å innføre full domstolsprøving av klagenemndas vedtak
FD sier i høringsbrevet at de ber om høringsinstansenes syn på om domstolene bør gis adgang til å foreta full realitetsprøving av klagenemndas vedtak. Dette er en sak som SIOPS støttet i arbeidsgruppen. Vi håper derfor på full støtte for forslaget, slik at FD må følge opp med en lovendring også her i neste runde.
Arbeidsgruppen foreslo enstemmig å endre forsvarsloven § 56, slik at det gis adgang for domstolene til å gi full realitetsprøvning av erstatningssaken. Også dette saksforhold etterlyste SIOPS oppfølging på i brev til FD 12. mai.
|
FN-dagen for fredsbevarende styrker: Siden denne dagen ble innstiftet i 2003 har vi markert dagen for å hedre alle som har deltatt i FN-styrkene og for å minnes de falne.
Les mer17. januar 2020 overleverte arbeidsgruppen sin rapport til Forsvarsministeren etter gjennomgang av erstatnings- og kompensasjonsreglene. Fortsatt er det mange enstemmige forslag som ikke er fulgt opp. Det er ikke godt nok, og derfor har SIOPS sendt brev til FD hvor vi etterlyser fremdrift på flere saksområder.
Les merÅrets seilas foregår i to etapper. Den første går fra Trondheim til Bodø (17.-26.08) og andre fra Bodø til Harstad (29.08-07.09). Les mer om seilasen og hvordan du kan melde din interesse her!
Les merLandsmøtet i SIOPS blir gjennomført som digitalt møte lørdag 5. juni fra 10.00 til 16.00 grunnet koronapandemien og usikkerhet knytte til smittebildet. På møtet skal vedtektene og handlingsplanen behandles, i tillegg til en rekke valg. Vi håper så mange som mulig deltar! Påmeldingsfristen er nå utsatt til 1. juni.
Les merForsvarsdepartementet har sendt ut på høring forslag til endringer i forskrifter som gjelder erstatnings- og kompensasjonsordninger for veteraner fra internasjonale operasjoner. Du kan lese SIOPS høringsinnspill her
Les merPå landsmøtet skal det velges personer til en rekke posisjoner, alt fra styret til valg- og kontrollkomitéen. I artikkelen kan du lese hvilke kandidater som er innstilt til de ulike vervene.
Les mer
En av de mest alvorlige konsekvensene av Norges deltagelse i internasjonale operasjoner er at enkelte soldater kommer hjem med skader og utfordringer med å re-integrere seg i det sivile samfunnet.
Gjennom et målrettet arbeid med å bedre livssituasjonen til skadde veteraner og ved å være pådriver for forebygging av skader har Veteranforbundet SIOPS tatt på seg oppgaven med å fremme veteraners interesser.
Vår målsetting er at veteraner som blir skadet, enten fysisk eller psykisk, skal få et godt behandlingstilbud og trygge økonomiske rammer. For å få til dette er det avgjørende å øke kunnskapen og kompetansen på hvordan opplevelser og erfaringer fra livet som soldat kan påvirke helsesituasjonen. Dette er viktig i hjelpeapparatet og for at storsamfunnet skal anerkjenne den innsatsen hver enkelt soldat har gjort på vegne av nasjonene.
I Veteranforbundet SIOPS er det mange som har dyrekjøpte erfaringer med hva det vil si og ta med seg krigen hjem. Både veteraner, men også familiemedlemmer og nære venner. Denne erfaringskompetansen danner grunnlaget for Veteranforbundet SIOPS’ bidrag til arbeidet med forebygging av psykiske skader og utfordringer som følge av tjeneste.
Veteranforbundet SIOPS arbeider på flere plan for at alle veteraner skal komme helt hjem:
Her kan du lese mer om vår handlingsplan for 2022/2023.
Les årsberetning for 2020/2021 her
Les årsberetning for 2021/2022 her
Les årsberetning for 2022/2023 her
Les årsberetning for 2023/2024 her
Les protokollen fra landsmøtet 2020 her
Les protokollen fra landsmøtet 2021 her
Les protokollen fra landsmøtet 2022 her
Les protokollen fra landsmøtet 2023 her
Les protokollen fra landsmøtet 2024 her
Din trygghet er viktig for oss
Les vår personvernerklæring og våre vilkår for hvordan vi tar vare på dine opplysninger her.
About SIOPS
The veterans' association– wounded in international operations (SIOPS) was formed in 2006. Our main task is to assist and extend support to veterans with physical or mental injuries resulting from participation in international operations. SIOPS is the only organization, in Norway, dedicated to assisting wounded veterans and their families.
Since 1945, more than 100 000 Norwegians have served in international operations. Some of these soldiers return with injuries and find it hard to reintegrate back into civilian life. SIOPS works to ensure that those who do, receive the proper medical and legal assistance. By increasing knowledge about veterans, their experiences and challenges to civil society, we hope to achieve a worthy social support and security for our wounded veterans. In particular, good medical and financial support.
As an actor in civil society, and at the same time as a member of the extended defence family, we work with politicians as well as the defense establishment to further issues of critical importance for the veterans and reduce the number of wounded veterans. We work to influence different stakeholders such as members of Parliament, the Government, Ministry of Defence and the Armed Forces.
In addition to advocacy work, we organize recreational activities for veterans, as well as cultural events and meetings. This is to ensure that veterans have a place where they feel comfortable and can challenge themselves in safe surroundings. For those veterans who may need a more “one on one”-type of support, we offer assistance and counselling through our peer network 'Point of Contact.'