Stortinget vedtok denne uken nytt forsvarsbudsjett for 2024, et budsjett som fremdeles har en svak veteranprofil. SIOPS forventer et økonomisk løft for veteranene i revidert nasjonalbudsjett i 2024 og i neste statsbudsjett for 2025. Mange av overføringene til viktige veteranaktører i Forsvaret og til de ideelle veteranorganisasjonene spises opp av den generelle prisstigningen i samfunnet.
Fornøyd med satsting på veteranforskning
SIOPS er fornøyd med at regjeringen og det politiske flertallet på Stortinget prioriterer en konkret satsting på veteranforskning i postene for Forsvarets sanitet og Forsvarets høgskole i budsjettet. Vårt saksfelt er helt avhengig av et oppdatert kunnskapsgrunnlag. Behovet for mer veteranforskning har SIOPS påpekt i flere år, også i høringen om dette forsvarsbudsjettet.
Som vi understreket under budsjetthøringen på Stortinget stiller vi oss kritisk til at denne forskningen fremdeles er dominert av Forsvaret eller forsvarstilknyttede aktører. Ny veteranforskning må ha et sterkere sivilt aktørinnslag.
Fremskrittspartiets representanter i Utenriks- og forsvarskomiteen bemerket også dette sentrale poenget i sin merknad til budsjettet: «Disse medlemmer støtter veteranorganisasjonenes ønske om mer sivil forskning på veteranenes helse og psykiske reaksjoner».
Behov for styrket finansiering
SIOPS forventer at driftspostene for Forsvarets sanitet, Forsvarets høgskole og Forsvarets personell- og vernepliktsenter, der veterantjenesten i dag inngår styrkes i neste budsjett. Disse forsvarsaktørene driver både veteranforskning, helseoppfølging av veteranene etter deltagelse i internasjonale operasjoner, samt bistand med operativ dokumentasjon til veteraner som er i et behandlings- eller saksforløp. Vi er positive til flertallets bevilgning til nytt prosjekt for digitalisering av dokumentasjon fra internasjonale operasjoner.
Vi er samtidig positive til at flere av opposisjonspartiene på Stortinget ønsket å styrke budsjettposten til Forsvaret, slik at Forsvarets veteranrelaterte aktører også styrker seg. Høyre la inn en økning på 789 500 kroner ekstra til Forsvarets driftsbudsjett sammenlignet med regjeringens opprinnelige forslag.
SIOPS forventer at Høyre og flere disse partiene prioriterer midler til veteranfeltet om de får flertall etter valget i 2025.
SIOPS er skuffet over at regjeringspartiene og SV ikke økte posten for overføringer til andre, en budsjettpost som blant annet går til veteranprosjektet Stiftelsen Veteranhjelp, og til frivillige veteranorganisasjoner som SIOPS, NVIO og Veteran møter Veteran. Dagens overføring er ikke tilstrekkelig for å dekke kostnadene organisasjonene har i forbindelse med sitt arbeid for landets veteraner. De siste årene har det vært en generell prisstigning i samfunnet knyttet til kjøp av varer og tjenester i forbindelse med aktiviteter spesielt, samt økte kostnader for leie av lokaler, lønn av ansatte og lignende.
Som eneste parti foreslo Rødt en økning i budsjettposten til veteranorganisasjonene og prosjekter på 30 000 kroner ekstra sammenlignet med regjeringens forslag.
De frivillige veteranorganisasjonene i Norge kan avlaste både Forsvaret og andre offentlige myndigheter på en rekke områder. Dette påpekte FrP i sin merknad til budsjettet: «Veteranorganisasjonene er viktige samarbeidspartnere i dette arbeidet, de besitter erfaringer og kompetanse som kan bidra til bedre tilrettelegging og oppfølging av våre veteraner».
Ingen konkret forpliktelse om ny tiltaksplan i forsvarsbudsjettet
Fortsatt mangler det en konkretisering av den økonomiske inndekningen av regjeringens nye tiltaksplan for veteranene, som lanseres en gang på nyåret. Ny tiltaksplan må forplikte i sterkere grad, særlig i budsjettpolitikken. Tiltaksplanen er nevnt flere steder i vedtatt budsjett, og i partienes merknader, men det mangler fortsatt konkret informasjon om implementering av planen.
Vi forventer at regjeringspartiene Arbeiderpartiet, Senterpartiet med budsjettpartner SV presiserer den økonomiske inndekningen av ny tiltaksplan for veteraner i forslag til nytt forsvarsbudsjett for 2025. Om ikke stortingsflertallet ønsker tiltaksplanen til politisk behandling på Stortinget til neste år, må regjeringspartiene vise at planen faktisk forplikter i neste års budsjett.
Foto: Stortinget |