SIOPS i media

Her finner du et utvalg av oppslag i medier med Veteranforbundet SIOPS.
Andre relevante saker om veteraner blir også lagt ut her.

Færre krigsveteraner får erstatning

Den 7. desember skriver Aftenposten at stadig færre veteraner får erstatning fra Statens Pensjonskasse. I artikkelen siteres både generalsekretær Heidi Hovland og rådgiver Gisle Bruknapp. Artikkelen kan du lese her.

Klassekampen med artikkelserie om innstramming i erstatningsordningene

Klassekampen har i løpet av kort tid hatt flere saker der de går i dybden på den praksisendringen i NAV og SPK som SIOPS mener oppsto høsten 2016. Den 7. desember skriver avisa at stadig færre veteraner får erstatning for psykiske lidelser påført i utenlandstjeneste. I flere av sakene velger statens byråkrater å se bort ifra medisinske erklæringer om psykologiske krigsskader. Klassekampen intervjuer blant annet veteran Vidar Fagerholt og rådgiver i SIOPS Gisle Bruknapp. Artikkelen kan du lese her.

Den 8. desember følger Klassekampen opp med en artikkel der de har intervjuet en rekke advokater som arbeider med veteransaker. De bekrefter langt på vei vår bekymring om at det siden høsten 2016 har vært en innstramming hos både SPK og NAV. Du kan lese artikkelen her.  

11. desember har avisa intervjuet veteran Roger Johansen som til tross for 40 år med traumer etter å ha tjenestegjort i 1. kontingent i Libanon ikke blir tilkjent erstatning for sine psykiske plager. Du kan lese intervjuet med Roger Johansen her

30 prosent høyere selvmordsrate blant Libanon-veteranene

En undersøkelse utført av Forsvarets Sanitet viser at veteraner fra de første kontingentene i Libanon har 30 prosent høyere selvmordsrate enn befolkningen ellers. 30 prosent høyere selvmordsrate blant veteraner fra Libanon | ABC Nyheter

Det er de første seks årene, til 1984, som regnes som høyintensive. Da tjenestegjorde drøyt 12.000 norske soldater i området, og mange av dem opplevde massakre, militære angrep og kamphandlinger.

– Her er det mange enkeltskjebner. Tallene er røffe, men ikke overraskende. Vi kjenner dette fra veteranmiljøene, sier Heidi H. Bergfald, generalsekretær i veteranforbundet SIOPS, til ABC Nyheter.

 

 

 

Mortens medisin

Morten Berg mistet høyrebeinet i Libanon i 1980. Han er en av veteranene som er med på årets Veteranseilas.

- For meg er dette god trening. Jeg trenger å trene på å møte mennesker. Og her møter jeg mennesker som har mange av de samme problemene som jeg har, forteller Morten i en reportasje i Forsvarets Forum