Nyhetsarkiv 2015

Å leve mellom to verdener

Torsdag 7. mai gjestet Luftforsvarets sjefsprest, Jan Inge Ringsby, SIOPS' info- og ressurssenter. Han holdt et tankevekkende og engasjerende foredrag om hvordan det kan være å vende tilbake til familieliv og samfunnets fredsverdier etter å ha deltatt i krig i et fremmed land. Ringsby, som selv er veteran fra en rekke ulike misjoner, la i sitt foredrag blant annet vekt på hvor sterk den kollektive kulturen og gruppementaliteten er når man er ute, og hvor vanskelig det er å forklare dette ovenfor familie og venner.

Det var mange av de fremmøtte som nikket anerkjennende til Ringsbys fortellinger og refleksjoner rundt det å være ute, og hvordan man har endret seg når man kommer tilbake etter at oppdraget er over. Veteranene kjente seg godt igjen i Ringsbys beskrivelse av hvor mentalt strevsomt det kan være reise fram og tilbake mellom den militære og sivile verdenen.

- Hva fortalte dere hjemme om det dere opplevde ut til de hjemme, spurte Ringsby salen. 

I likhet med Ringsby var det få som fortalte noe om hva de de hadde opplevd ute. Ringsby la vekt på at dette kan føre til at man føler seg ensom når man kommer, man har forlatt sin avdeling og klarer ikke å dele opplevelsene med familien og venner. Det er nettopp derfor det er fint at det finnes ulike veteranmiljøer der man kan snakke om og dele felles opplevelser, der man møter andre som snakker "stammespråket", sa Ringsby.

Veteranforbundet SIOPS ønsker å takke Jan Inge Ringsby for et meget interessant foredrag som virkelig inspirerte til refleksjon og ettertanke.