Nyhetsarkiv 2015

8. mai-feiring på to hjul

Sykkelturen På hjul med veteraner har blitt et fast innslag på frigjørings- og veterandagen, og for tredje gang satte 20 veteraner seg på sykkelsete for å markere 8. mai på en ganske utradisjonell måte. Frigjørings- og veterandagen markeres vanligvis med kransenedleggelser, salutter, medaljeoverrekkelser og taler. Det at noen derfor velger å sykle 12 mil fra Akershus Festning til Forsvarets Veteransenter på Bæreia vekker oppsikt. Både TV2 og NRK var tilstede på Akershus Festning på morgenen 8. mai for å dokumentere at Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide sendte avgårde de gulkledde veteranene.

I sin tale til syklistene takket Forsvarsministeren syklistene for hvordan de skaper oppmerksomhet om veteransaken. Hun trakk også paralleller motstandsbevegelsen under 2. verdenskrig.

– Kjakan (Gunnar Sønsteby) med sykkelen er et symbol på frihetskampen. Selv om denne tu​ren også handler om kameratskap og samhold blant dere veteraner, var jo også sykkelen faktisk motstandsbevegelsen vanligste fremkomstmiddel, sa ministeren​.

Det er veteranorganisasjonene SIOPS, NVIO, NROF og Norges Lotteforbund som står sammen om arrangementet, i samarbeid med kampanjen Støtt våre soldater.

– Vi er stolte av at samarbeidsprosjektet nå for tredje år på rad ruller av gårde. Her møtes unge og eldre fra ulike kontingenter for å sykle sammen og hedre veteranene. Dette er en inkluderende, spenstig og flott måte å markere dagen på, sa prosjektleder Ruth Helen Thorheim fra SIOPS da hun ble intervjuet til Forsvarets nettside.