Nyhetsarkiv 2015

Foredrag med Thomas Rathsack 27. oktober

Vi fortsetter høstens møterekke på SIOPS' info- og ressurssenter med et meget spennende foredrag 27. oktober kl. 18.00. Da kommer den tidligere danske jegersoldaten Thomas Rathsack på besøk. Høstens møterekke er delt inn i ulike temaer og temaet for dette åpne møte er "Soldaten i krigen". Foredraget til Thomas har navnet "Krig og brorskap", og er gratis og åpent for alle interesserte.

I sitt foredrag forteller Thomas ærlig og personlig om sine grunner for at dra i krig i over to år. Thomas forteller om den militær eliteenhets bærende sammenhengs-kraft; brorskapet. Fungerer det ikke, er elitesoldater ikke i stand til at løse de pålagte oppgaver, og i ytterste konsekvens dør de.

Hvordan oppstår og utvikles brorskapet i en enhet som Jegerkorpset? Og hvorfor minner brorskapet i Jegerkorpset i virkeligheten om de fleste andre arbeidsplasser og menneskelige fellesskap?

Hva skjer når man ikke er en del av dette intense fellesskap lengre?

I foredraget tar Thomas utgangspunkt i over to års spesialoperasjoner i Afghanistan og Irak.

Thomas er dansk jegersoldat, forfatter, foredragsholder og sikkerhetskonsulent. Thomas gjorde tjeneste i forsvaret i 16 år, herav 11 år i Jegerkorpset, og var i over to år utsendt på spesialoperasjoner i Irak og Afghanistan.

Thomas mottok den høyeste amerikanske enhetsutmerkelse, Presidential Uni Citation, etter deltagelse i Task Force K-BAR i Afghanistan - sammen med blant andre Forsvarets Spesialkommando og Marinejegerkommandoen. Thomas utga i 2009 selvbiografien ‘Jæger – i krig med eliten’ (på norsk; ‘Elitesoldat: i krig på fremmed jord), som vakte voldsom oppstandelse i forbindelse med utgivelsen og som førte til at danske forsvarssjefen gikk av. Boken har nå solgt over 250.000 eksemplarer i Danmark, Norge, Sverige, Finland, Bulgaria, USA og Tyskland.

Praktisk informasjon:

Tid: 27. oktober kl. 18.00

Sted: SIOPS' info- og ressurssenter, Kongens gate 3, Oslo

Arrangementet er gratis og åpent for alle interesserte.

Dersom du har noen spørsmål knyttet til arrangementet kan du kontakte Gisle Bruknapp på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.