Nyhetsarkiv 2015

ISAF kamptolker på norsk jord

Det norske Forsvaret har vært helt avhengige av kamptolkene og deres lokalkunnskap under operasjonene i felt i Afghanistan. Det å være afghaner og ta så tydelig parti i en konflikt, gir deg uvenner. Dette har de afghanske kamptolkene ettertrykkelig erfart og flere har i lang tid levd med en konstant trussel hengende over seg. Etter at norske myndigheter på forsommeren i år åpnet opp for å søke asyl i Norge, er flere kamptolker nå på vei hit.

Veteran Anne Sigrid Stai, som selv har tjenestegjort i Afghanistan, ønsker å gjøre noe konkret for å bistå kamptolkene her hjemme.

-Tolkene stod der jo rett ved siden av oss i Afghanistan. Selvfølgelig vil jeg hjelpe dem i den store omstillingsprosessen de nå skal i gang med – nemlig å etablere seg i et helt nytt land, i en helt ny kultur. Det at jeg kjenner til hvordan ting fungerer i Afghanistan, hvor de kommer fra og hva de har vært gjennom, vil være en styrke, sier hun. 

Flere veteraner har vært i kontakt med tolker som allerede har kommet til landet. Tilbakemeldingene er at kommunene stort sett har gode flyktningetjenester, opplæringstilbud og aktivitetstilbud for nyankomne flyktninger. Men å komme som kamptolk fra Afghanistan, hvor livet ditt har vært i overhengende fare, til fredelige Norge er en stor omveltning.Du blir bosatt et sted uten venner, alt fra det å gå på butikken, finne riktig buss, til å skrive under på papirer fra offentlige myndigheter, du aner ikke hvem du kan stole på, og alle kulturforskjellene, summen kan oppleves ensomt, kaotisk og utrygt.

-Veteraner er kjente for å gi hverandre støtte. Kamptolkene skal ikke trenge å være ensomme og utrygge her i landet, sier veteran Morten Blom.

Selv tjenestegjorde han i Libanon. 

-Det er her vi veteraner kan gjøre en viktig forskjell, uansett tjenestested. Vi kan bygge broer mellom kulturer, åpne dører inn i lokalsamfunnet, rett og slett trygge situasjonen. Det handler om å bry seg. Det handler om å ta en kopp kaffe sammen som likemenn, sier han til SIOPS.  

Stai og Blom søker nå engasjerte veteraner i hele landet, uansett utenlandstjeneste, som vil bidra.

Engasjerte veteraner, sammen med Veteranforbundet SIOPS, administrerer kontakten mellom ISAF tolkene og veteraner over det ganske land. Ønsker du å bidra? Ta kontakt på:

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. / 970 02 990

Det er også opprettet en egen Facebook-gruppe for tolkene og veteraner som ønsker å bidra. Link til denne siden finner du her.