Arbeid

Å delta i arbeidslivet, i frivillig arbeid eller andre aktiviteter er kilde til anerkjennelse, fellesskap og personlig identitet. Flere med helseutfordringer som følge av tjenesten opplever at det kan være vanskelig å stå i arbeid. Informasjonen på denne siden er særlig rettet mot deg, men også mot de som ønsker å delta i arbeidslivet igjen. Husk at du må presisere ovenfor både fastlege og NAV at du er veteran fra internasjonale operasjoner.

Innhold

  1. Fastlege
  2. Melde yrkesskade
  3. NAV
  4. NHO Service

1. Fastlege

Har du helsemessige utfordringer som gjør det vanskelig å fortsette på jobben, er det viktig å snakke med fastlegen om dette. Dersom du opplever at du ikke har et godt forhold til fastlegen, eller at fastlegen ikke forstår din situasjon, er det fullt mulig å bytte fastlege. Dette gjør du her.

En god dialog med arbeidsgiver kan også til at man kan sette inn tiltak på arbeidsplassen som gjør at man kan fortsette å stå i arbeid samtidig som man eventuelt får helseoppfølging.

Det er mange tiltak som man kan sette inn på arbeidsplassen:

- Minimere stressfaktorer.

- Redusere ansvarsoppgaver og arbeidsoppgaver.

- Gradert sykemelding.

- Gradert AAP.

- Diverse tilretteleggingstiltak på arbeidsplassen.

Er bedriften du jobber i en IA-bedrift, kan arbeidsplassen din kontakte NAV for bistand og veiledning i forhold til tilrettelegging.

2. Melde yrkesskade

Har du helseutfordringer som følge av tjeneste i internasjonale operasjoner, og som gjør det vanskelig å stå i arbeid, anbefaler vi å melde dette som en yrkesskade hos NAV. En godkjent yrkesskade utløser en rekke rettigheter som blant annet dekning av nødvendige utgifter knyttet til medisinsk og fysikalsk behandling. Du finner mer informasjon om hvorfor du bør melde yrkesskade og hvordan du gjør det her

3. NAV

På www.nav.no finner du mye informasjon om ulike tiltak du kan benytte deg av dersom du trenger bistand til å stå i eller komme tilbake til arbeid.

NAV har også et eget kompetansemiljø for veteransaker som er plassert hos NAV Elverum. Veteraner over hele landet kan ta direkte kontakt med kompetansemiljøet for veiledning. 

Gjennom flere år har NAV sitt kompetansemiljø for veteransaker opparbeidet seg spisskompetanse på NAV-relaterte veteransaker. De rådgir veteraner vedrørende NAV-saker, trygd, arbeid, sykepenger, AAP, pensjon og erstatning. De har ikke vedtaksmyndighet, men har en rådgivende funksjon inn mot NAV-veiledere og Forsvaret. 

Det er ansatt tre rådgivere som arbeider utelukkende med veteransaker hos kompetansemiljøet. Kontaktinformasjon finner du nedenfor. 

Gunn Strand: 907 03 355/ 620 23 518/ Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Mette Seland Pettersen: 404 92 115/ 620 23 508/ Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.   

Guri Hammervold Johansen: 997 22 324/ 620 23 107/ Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.